Mistrzowie kuchni zapraszają na święto makaronu
W środę 25 października obchodzony będzie Światowy Dzień Makaronu. Do wspólnego świętowania z makaronem Lubella zachęcają mistrzowie kuchni z pięciu różnych krajów - Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też o tym, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach.
Tajlandia
Kuchnia tajska jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron.
Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai - to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju - mówi Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii.
Podstawowym składnikiem kuchni Meksyku jest kukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami.
Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, na przykład lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się na przykład grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano - komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.
Korea Południowa
W Korei podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele.
Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun - pojawia się często m. in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak - słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche - to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne - komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun - wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.
Hiszpania
Kuchnia hiszpańska jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się rożne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem.
Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem - ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem - mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.
Polska
Polacy bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów - w zupach, w zapiekankach, w sałatkach, z różnymi sosami. Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały - zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Komentarze