Partner serwisu
09 listopada 2017

Polska tradycja bogata chlebem

Kategoria: Aktualności

jest najbardziej popularnym składnikiem diety w naszym kręgu kulturowym. Jest on tak ważnym elementem naszej tradycji, że często nie traktujemy go jako zwykłego pożywienia, a bardziej jako symbol. Istnieje wiele przesądów związanych z chlebem, a także jego niezwykłych zastosowań. Jest on używany jako element podkreślenia gościnności, amulet albo… lekarstwo.

Polska tradycja bogata chlebem

Gdzie kruszynę chleba…

Chleb jest bardzo mocno symbolicznym elementem polskiej tradycji, zarówno religijnej jak i świeckiej. Przede wszystkim w oczy rzuca się widoczny w naszym kręgu kulturowym szacunek do niego, który często ma podłoże religijne. Najważniejszym i najbardziej rozpowszechnionym zwyczajem jest kreślenie znaku krzyża na bochenku, tuż przed jego pokrojeniem. Dzieci od najmłodszych lat są uczone aby się chlebem nie bawić, a upuszczenie go na ziemię jest traktowane jako poważna przewina. Chleb należy spożywać w całości, łącznie ze skórką, żeby nie zmarnować żadnego okruszka. Źle postrzegane jest także łamanie go brudnymi rękoma, co może być odbierane jako zniewaga. Istotnym aspektem są także przesądy związane z chlebem oraz z tym, że może on zapewnić szczęście, bogactwo i pomyślność. Staropolski zwyczaj nakazuje wnieść do nowego miejsca zamieszkania bochenek chleba upieczony w poprzednim domu. Obrzęd ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa, spokoju oraz bogactwa w nowym miejscu.

Chlebem i solą

Nowo przybyłych gości wita się chlebem i solą, aby podkreślić gościnność gospodarzy oraz sprawić, żeby przybysze poczuli się jak w domu. Do dnia dzisiejszego państwo młodzi przed wejściem do sali weselnej są witani chlebem oraz solą przez swoich rodziców.

Na ból głowy?

Pieczywo odegrało dużą rolę nie tylko w tradycji, ale także… w medycynie. Dawniej wierzono, że chleb jest doskonałym lekarstwem – na przykład na ugryzienie żmii czy uciążliwą migrenę. Jednym z miejsc, w którym szanuje się zarówno polską tradycje wypieku chleba, a każdy bochenek wydobywany jest z pieca jest Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb. Misją każdego pracownika sieci sklepów Grochola jest propagowanie polskiej kultury poprzez wypiekanie i sprzedawanie chleba z naturalnych składników – wody, mąki oraz soli.

- Darzymy szacunkiem każdy upieczony przez nas bochenek, a nasz Prawdziwy Chleb jest dokładnie taki jak z czasów naszych dziadków oraz rodziców. Chcemy żeby nasze pieczywo, które wypiekamy z miłością i troską gościło na polskich stołach, a także było spożywane w najważniejszych momentach życia naszych Klientów. Zapraszam serdecznie do naszych piekarni. – mówi Dariusz Grochola, prezes sieci sklepów Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb.

Więcej informacji TUTAJ.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ