Partner serwisu
20 grudnia 2017

TOP 10: Najchętniej czytane artykuły w 2017 roku na portalu kierunekspożywczy.pl

Kategoria: Aktualności

Przedstawiamy 10 artykułów, które cieszyły się największym zainteresowaniem czytelników portalu kierunekspożywczy.pl w 2017 roku.

TOP 10: Najchętniej czytane artykuły w 2017 roku na portalu kierunekspożywczy.pl

1. Czas na zmianę etykiet - nowe przepisy w zakresie znakowania żywności

Przyczyną wprowadzenia nowej regulacji była konieczność aktualizacji, uproszczenia i ujednolicenia prawa żywnościowego UE dotyczącego znakowania żywności w zakresie wymagań ogólnych, a także wymagań dotyczących podawania informacji o wartości odżywczej.

2. Heineken 3 - nowy wariant marki w Polsce

Trochę mniej alkoholu pozwala na dużo więcej – Heineken 3 pozwala sięgać po piwo, a jednocześnie zachowywać świeżość i otwartość głowy.

3. Trwała żywność

Konserwowanie i utrwalanie żywności stosuje się w celu przedłużenia jej trwałości. Ponieważ istnieje tu wiele sposobów, to warto wiedzieć, z jakimi metodami mamy do czynienia, biorąc z półki sklepowej gotowy produkt.

4. Dobrowolność czy obowiązek?

Znakowanie żywności wartością odżywczą nie może wprowadzać konsumentów w błąd. Zdarza się, że wskazywane wartości odbiegają od rzeczywistej zawartości poszczególnych składników. Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym odpowiedzialność za prawidłowe oznakowanie produkowanych środków spożywczych ponosi wytwórca.

5. Na rynku zaczęły pojawiać się produkty piwopodobne

– Zaczęliśmy obserwować, że coś niedobrego dzieje się z piwem. Mam na myśli produkty, które można określić jako piwopodobne. Nie mają piwnego smaku i zapachu. Brutalnie mówiąc, to gorzka, alkoholizowana, żółta woda – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

6. Zagrożenia chemiczne w żywności

Obok czystości mikrobiologicznej zawartość zanieczyszczeń chemicznych stanowi kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.

7. Mariusz Dudek: nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to z browarów "rzemieślniczych"

– Jeżeli chodzi o warunki produkcji i stosowane metody to myślę, że nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to produkowane w browarach „rzemieślniczych” – mówi Mariusz Dudek, prezes Browaru Zamkowego w Raciborzu.

8.Pracownicy wstydzili się warzonego tutaj piwa

– Ręce opadają, jak się na to patrzy. Dziś nie ma żadnej możliwości i nikt w browarze nie wyobraża sobie tego, żeby rozlewać piwo do takich butelek – mówi Wojciech Radomski, dyrektor w Browarze Staropolskim.

9. Czym wzbogaca się żywność i po co?

Spożywając posiłki wydaje nam się, że mają one w sobie wystarczającą ilość substancji odżywczych. Niestety, nie zawsze tak jest. Dlatego, abyśmy „pochłonęli” odpowiednią ilość wartości odżywczych, żywność jest w nią wzbogacana. Jaką żywność można wzbogacić i jakie są tego zalety?

10. Jantoń wyłącznym dystrybutorem wódki Medoff w Polsce

Medoff to wyjątkowo łagodna, krystalicznie czysta wódka dla prawdziwego mężczyzny. Swój niepowtarzalnie delikatny smak, który podbija serca konsumentów na całym świecie, zawdzięcza unikalnej technologii filtracji miodem ‘honey rain’.

fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ