TOP 10: Najchętniej czytane artykuły w 2017 roku na portalu kierunekspożywczy.pl
Przedstawiamy 10 artykułów, które cieszyły się największym zainteresowaniem czytelników portalu kierunekspożywczy.pl w 2017 roku.

1. Czas na zmianę etykiet - nowe przepisy w zakresie znakowania żywności
Przyczyną wprowadzenia nowej regulacji była konieczność aktualizacji, uproszczenia i ujednolicenia prawa żywnościowego UE dotyczącego znakowania żywności w zakresie wymagań ogólnych, a także wymagań dotyczących podawania informacji o wartości odżywczej.
2. Heineken 3 - nowy wariant marki w Polsce
Trochę mniej alkoholu pozwala na dużo więcej – Heineken 3 pozwala sięgać po piwo, a jednocześnie zachowywać świeżość i otwartość głowy.
Konserwowanie i utrwalanie żywności stosuje się w celu przedłużenia jej trwałości. Ponieważ istnieje tu wiele sposobów, to warto wiedzieć, z jakimi metodami mamy do czynienia, biorąc z półki sklepowej gotowy produkt.
4. Dobrowolność czy obowiązek?
Znakowanie żywności wartością odżywczą nie może wprowadzać konsumentów w błąd. Zdarza się, że wskazywane wartości odbiegają od rzeczywistej zawartości poszczególnych składników. Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym odpowiedzialność za prawidłowe oznakowanie produkowanych środków spożywczych ponosi wytwórca.
5. Na rynku zaczęły pojawiać się produkty piwopodobne
– Zaczęliśmy obserwować, że coś niedobrego dzieje się z piwem. Mam na myśli produkty, które można określić jako piwopodobne. Nie mają piwnego smaku i zapachu. Brutalnie mówiąc, to gorzka, alkoholizowana, żółta woda – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.
6. Zagrożenia chemiczne w żywności
Obok czystości mikrobiologicznej zawartość zanieczyszczeń chemicznych stanowi kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.
7. Mariusz Dudek: nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to z browarów "rzemieślniczych"
– Jeżeli chodzi o warunki produkcji i stosowane metody to myślę, że nasze piwo jest bardziej rzemieślnicze niż to produkowane w browarach „rzemieślniczych” – mówi Mariusz Dudek, prezes Browaru Zamkowego w Raciborzu.
8.Pracownicy wstydzili się warzonego tutaj piwa
– Ręce opadają, jak się na to patrzy. Dziś nie ma żadnej możliwości i nikt w browarze nie wyobraża sobie tego, żeby rozlewać piwo do takich butelek – mówi Wojciech Radomski, dyrektor w Browarze Staropolskim.
9. Czym wzbogaca się żywność i po co?
Spożywając posiłki wydaje nam się, że mają one w sobie wystarczającą ilość substancji odżywczych. Niestety, nie zawsze tak jest. Dlatego, abyśmy „pochłonęli” odpowiednią ilość wartości odżywczych, żywność jest w nią wzbogacana. Jaką żywność można wzbogacić i jakie są tego zalety?
10. Jantoń wyłącznym dystrybutorem wódki Medoff w Polsce
Medoff to wyjątkowo łagodna, krystalicznie czysta wódka dla prawdziwego mężczyzny. Swój niepowtarzalnie delikatny smak, który podbija serca konsumentów na całym świecie, zawdzięcza unikalnej technologii filtracji miodem ‘honey rain’.
Komentarze