XIX Szkoła Technologii Fermentacji
W dniach 16-18 maja 2018 w Kocierz Hotel & SPA odbędzie się XIX Szkoła Technologii Fermentacji. To jedna z najstarszych imprez branży słodowniczej i browarniczej w Europie Środkowej i Wschodniej.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest: Dialog między rolnictwem, przemysłem i nauką fundamentem zrównoważonego rozwoju - różnorodność surowców, technologii i piw. Będzie to okazja do spotkania i dyskusji środowisk akademickich, praktyków i zainteresowanych stron branży piwowarskiej.
W trakcie trzydniowego wydarzenia odbędą się cztery sesje z referatami: "Innowacje w surowcach i technologiach" (dwie części), "Mikrobiologia", "Stabilność sensoryczna". Prelegenci pochodzą nie tylko z Polski, ale też z Belgii, Serbii i Niemiec. Odbędą się także warsztaty praktyczne: oceny jakości sensorycznej słodu, oceny świeżości piwa i wykorzystania aparatu LUNA FY do automatycznego liczenia komórek drożdży. Ostatniego dnia odbędzie się wycieczka połączona ze zwiedzaniem browaru Żywiec. Szczegółowy program można zobaczyć TUTAJ.
W ramach Szkoły Technologii Fermentacji odbędzie się konkurs piw specjalnych w trzech kategoriach: grodziskie, porter bałtycki i kwaśne. Spośród medalistów jury wybierze głównego laureata, który otrzyma tytuł "Pioniera Browarnictwa 2018" oraz Puchar Polski.
Więcej informacji na stronie wydarzenia TUTAJ.
Komentarze