Partner serwisu
19 czerwca 2018

Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Kategoria: Aktualności

Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Umiejętność zrzucenia nadprogramowych kilogramów i utrzymanie zdrowej wagi były centralnymi punktami badania zrealizowanego przez naukowców z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Kolorado we współpracy z DuPont Nutrition & Health. Badanie opublikowane w czerwcowym wydaniu Obesity Science & Practice oceniło skuteczność w obniżeniu wagi przy włączeniu pokarmów na bazie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności.

- Kluczem do skutecznej utraty kilogramów jest pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej bez naruszania tkanki mięśniowej. I choć już samo pozbycie się wagi nie jest proste, często jeszcze większy problem sprawia utrzymanie nowej sylwetki – mówi Ratna Mukherjea, doradca techniczny w firmie DuPont Nutrition & Health.

Badanie składało się z dwóch etapów

W pierwszym, trwającym 4 miesiące, uczestnicy przestrzegali opracowanej przez naukowców diety. Pokarmy uwzględnione w badaniu zawierały 20g wysokiej jakości, niskokalorycznego białka sojowego na porcję i były serwowane w postaci napoju w proszku, chudej, bezmięsnej kiełbaski oraz batona energetycznego. W ciągu kolejnych 8 miesięcy nastąpił okres dążenia do utrzymania uzyskanych rezultatów. W trakcie pierwszej fazy uczestnicy stracili średnio 3-4 proc. tkanki tłuszczowej, czyli ok. 6 kg. Ogółem, do końca 12-miesięcznego okresu badania, uczestnicy utrzymali 4-kilogramowy spadek masy tkanki tłuszczowej.

– Najważniejszą wynikającą z tego badania informacją jest to, że wprowadzenie do diety produktów roślinnych bogatych w białko może pomóc skutecznie obniżyć wagę ciała – powiedział dr James O Hill, główny autor badania i kierownik zespołu badawczego. – W naszym badaniu chodziło głównie o utrzymanie długotrwałego efektu, ponieważ największym wyzwaniem dla osób na diecie jest właśnie utrzymanie nowej wagi i wykorzystanie korzyści zdrowotnych z tym związanych.

Białko sojowe jest wysokiej jakości białkiem pochodzenia roślinnego, które wśród zdrowych dorosłych borykających się z nadwagą lub otyłością, przy próbach utraty wagi, daje rezultaty porównywalne do zastosowania innych źródeł białka. Wyniki tego badania udowadniają, że spożywanie pokarmów bogatych w białko sojowe może stanowić ważny element diety odchudzającej, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej, utratę tkanki tłuszczowej, a także pomaga w długotrwałym utrzymaniu uzyskanych rezultatów. Badania wykazały także, że diety zawierające białko sojowe pozytywnie wpływają na zdrowie, łagodząc występowanie czynników ryzyka powiązanych z chorobami układu krążenia. Te odkrycia mogą mieć szczególne znaczenie dla osób odchudzających się, które decydują się zwiększyć w diecie ilość produktów pochodzenia roślinnego lub osób będących na diecie fleksitariańskiej lub wegetariańskiej.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ