Partner serwisu
22 sierpnia 2018

Podkarpackie stawia na produkty regionalne

Kategoria: Aktualności

Ekologiczne, zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo to jeden z obszarów składających się na tzw. jakość życia, która, obok lotnictwa i kosmonautyki, informatyki i telekomunikacji oraz motoryzacji, została wybrana na inteligentną specjalizację Podkarpacia. 25 sierpnia w Majdanie k. Cisnej odbędzie się I edycja Festiwalu Produktów Podkarpackich, na którym swoją ofertę zaprezentują lokalni rolnicy i przedsiębiorcy.

Podkarpackie stawia na produkty regionalne

Tradycyjna, zdrowa żywność idealnie wpisuje się w obszar tzw. jakości życia, czyli jednego z czterech sektorów kluczowych dla gospodarczego rozwoju regionu. Do tak definiowanego obszaru zalicza się: ekologiczne, zrównoważone rolnictwo, w tym tradycyjne produkty regionalne, odpowiedzialną i zrównoważoną turystykę, odnawialne źródła energii oraz budownictwo energooszczędne. Potencjał jakości życia jest wzmacniany poprzez piękne i czyste środowisko regionu, a także szybko poprawiającą się infrastrukturę komunikacyjną.

Podczas festiwalu swoje produkty zaprezentują regionalni rolnicy i przedsiębiorcy. W ich ofercie znajdą się m.in.: praliny i czekolady, regionalne piwa, miody, sery, wędliny, tłoczone na zimno oleje, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw czy surowców runa leśnego.

- Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy również w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 227 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego.

- Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko spośród artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.

Dla gości organizatorzy przygotowali pokazy gotowania połączone z degustacją tradycyjnych podkarpackich potraw. Regionalna kuchnia to połączenie wielu kultur i tradycji, w tym m.in. łemkowskich, żydowskich, ormiańskich czy tatarskich. Pokazy poprowadzi Adam Chrząstowski - kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów, a także pasjonatka gotowania i blogerka – Sylwia Ładyga, uczestniczka programu „MasterChef”. W programie Festiwalu przewidziane są także gry i konkursy dla dzieci i dorosłych, a także występy lokalnych zespołów muzycznych.

Festiwal Produktów Podkarpackich, zlokalizowany w sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej, jest okazją do integracji lokalnej społeczności i promocji regionalnych produktów poza granicami województwa, natomiast zdefiniowanie inteligentnych specjalizacji regionu wyznacza kierunki wspierania badań i kreowania innowacji. W województwie podkarpackim, poza wspomnianą już jakością życia, do inteligentnych specjalizacji zaliczmy: lotnictwo i kosmonautykę, motoryzację oraz informatykę i telekomunikację.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ