Partner serwisu
26 września 2018

Pierwszy w Warszawie w pełni roślinny i ekologiczny catering

Kategoria: Aktualności

Już po raz drugi z rzędu Warszawa znalazła się na szczytach rankingu najbardziej przyjaznych weganom miejsc na świecie. Amerykański portal Happy Cow umieścił naszą stolicę obok Nowego Jorku, Londynu i Berlina. Tak zaszczytne sąsiedztwo zobowiązuje i motywuje: w sercu Polski  pojawiła się więc pierwsza oferta cateringowa, obejmująca w 100 proc. ekologiczną, roślinną kuchnię - Organic Corner Food Store & Bistro.

Pierwszy w Warszawie w pełni roślinny i ekologiczny catering

Ekologiczny i wegański catering autorstwa Organic Corner Food Store & Bistro to propozycja dla wszystkich unikających produktów odzwierzęcych i na tyle zabieganych, że przygotowanie urodzinowej czy świątecznej kolacji przerasta ich logistycznie. To również odpowiedź na lukę, która przez ostatnie lata wytworzyła się w ofercie firm dowożących jedzenie na imprezy biznesowe: nieco bardziej bezmięsnej, ale kompletnie ignorującej potrzeby rosnącej grupy wegan.

Jak mówi Emilia Jewuła, dyrektor zarządzająca Organic Corner Food Store & Bistro: W swoim otoczeniu miałam sporo osób nie jedzących mięsa. Często rozmawialiśmy o tym, że ze wszystkich imprez firmowych czy rodzinnych - wychodzili głodni. Konferencja, szkolenie, spotkanie integracyjne – gdziekolwiek nie poszli, mieli do dyspozycji wyłącznie kawę, herbatę i owoce. Śmieję się nie raz, że kilka lat temu najczęściej wypowiadaną przeze nich frazą było pytanie: „przepraszam, a czy to jest z mięsem/serem/jajkiem?” – dodaje pomysłodawczyni wegańskiego eko-cateringu.

Typowe menu cateringowe sprofilowane jest pod odbiorcę statystycznego: coś z mięsem, coś z serem, trochę warzyw i dwa rodzaje ciasta na deser. Tak dobrany zestaw nie zaspokaja oczekiwań ani osób na dietach roślinnych, ani „wszystkożerców” dbających o jakość i pochodzenie tego, co wkładają na talerz. Dlatego oferta Organic Corner Food Store & Bistro wygląda dokładnie odwrotnie. Każdy najmniejszy składnik użyty do przygotowania potraw jest w pełni ekologiczny, znanego pochodzenia, certyfikowany i cruelty-free. W różnorodnym jadłospisie bistro znaleźć można zarówno dania obiadowe, jak i słodkości, przekąski oraz napoje. Na kartach menu królują wege-szlagiery, takie jak hummus czy tofurnik, ale znajdzie się też coś dla bardziej wybrednych – ci sięgnąć mogą np. po gulasz z buraków, zupę figową czy ryż po jamajsku.

Catering ekologiczny to kolejny obszar działalności Organic Corner Food Store & Bistro – miejsca, które od 2012 r. umiejętnie łączy eko-sklep na warszawskim Mokotowie ze smacznym wegańskim barem. W kuchni dowodzonej przez Vegan Chefa Michaela Davida gotuje się z ekologicznych sezonowych warzyw, bez białej mąki, cukru, zagęszczaczy czy przetworzonych półproduktów. A jako że ekologicznym nie można być tylko trochę, w Organic Corner Food Store & Bistro nawet talerze są biodegradowalne!

Organic Corner Food Store & Bistro prowadzi grupa przyjaciół, całkowicie oddanych idei ekologicznego żywienia. Certyfikowaną żywność i odpowiedzialność za otaczający nas świat promują oni i w pracy, i w życiu prywatnym. Organic Corner Food Store & Bistro jest też członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.

źródło: Informacja prasowa
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ