W Poznaniu o polskiej żywności
– Rośnie eksport polskiej żywności. Jego wartość w siedmiu pierwszych miesiącach tego roku wyniosła ponad 16,3 mld EUR i wzrosła o blisko 6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku –– powiedział podczas wizyty w Poznaniu na MTP minister Jan Krzysztof Ardanowski.
– Otwieramy nowe rynki zbytu. W ciągu ostatnich dwóch lat udało się uzyskać m.in. dostęp dla naszego drobiu do 26 rynków; dla wołowiny do 14 rynków, dla wieprzowiny do 6 rynków, dla owoców do 2 rynków, dla mleka i jego przetworów do 5 rynków i dla pasz do 7 rynków – mówił minister i poinformował, że w tym roku znacząco wzrosła wartości eksportu rolno - spożywczego do takich państw jak: Sri Lanka - ok 2,5. krotny wzrost, Turcja - ok. 2. krotny, Irak - wzrost o około 90%. Na wzrost eksportu do Sri Lanki wpłyną głównie eksport cukru, do Turcji głównie mięsa wołowego, a do Iraku serów i produktów z mąki oraz syropów cukrowych.
– Wyniki polskiego handlu artykułami rolno-spożywczymi w ostatnich latach potwierdzają utrzymującą się wysoką pozycję tej branży na arenie międzynarodowej. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na wzrost polskiego eksportu jest wysoka jakość naszej żywności – podkreślił szef resortu rolnictwa.
Nowe kierunki eksportu, które udało się m.in. otworzyć to dla:
- drobiu, w tym mięsa, produktów, przetworów, jaj, piskląt to: Japonia, RPA, Egipt, Chiny, Indie, Arabia Saudyjska, Korea Płd., Tajlandia, Izrael, Filipiny, Katar, Białoruś, Kosowo, Hongkong, Gruzja, Kazachstan, Macedonia, Ukraina, Serbia, Armenia, Bośnia i Hercegowina, Liban, Singapur i Tajwan.
- Wołowiny, w tym mięsa, produktów i przetworów to: Arabia Saudyjska, Maroko, Chile, Ukraina, Czarnogóra, Egipt, Białoruś, Katar, Kosowo, Brazylia, Irak, Polinezja Francuska, Izrael
- Wieprzowiny, w tym mięsa, przetworów to: Indie, , Singapur, Czarnogóra, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kazachstan
- owoców: Chiny, Indie,
- mleka i jego przetworów to: Indonezja, Malezja, Japonia, Serbia, Peru.
- Musimy także zadbać o rynek wewnętrzny – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski zawracając uwagę na rozszerzenie możliwości sprzedaży wyrobów wytworzonych we własnym gospodarstwie.
- Zwiększamy możliwości produkcji w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz tzw. MOL-a, czyli produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej, tak jak to obiecaliśmy – powiedział szef resortu rolnictwa.
Minister Ardanowski uczestniczył w uroczystości otwarcia kilku imprez targowych adresowanych do branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej, które jednocześnie odbywają się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Są to Targi SMAKI REGIONÓW, POLAGRA-TECH, POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL, TAROPAK, POLIMER TECH oraz 4 PRINT WEEK.
– Dla Polski ważne jest, abyśmy umieli zainteresować świat naszą, polską żywnością. Żywność regionalna i tradycyjna to żywność wysokiej jakości. To jest szansa dla nas, aby stała się ona naszą marką rozpoznawczą – mówił szef resortu rolnictwa.
Prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Przemysław Trawa podkreślił, że w tym roku swoją ofertę przedstawiło 1100 wystawców, a organizatorzy spodziewają się około 55 tysięcy zwiedzających.
- Tegoroczne Smaki Regionów, w sobotę i w niedzielę odwiedziło około 16 tysięcy gości, co jest rekordem – poinformował Prezes MTP.
– W roku 100. lecia odzyskania niepodległości myślimy o sztafecie dziejów. Myślimy również o tych wydarzeniach, które przez te wszystkie lata ukształtowały nasze bogactwo kulinarne – zauważył minister Ardanowski otwierając sześć imprez adresowanych do branży spożywczej, gastronomicznej i opakowaniowej.
Targi SMAKI REGIONÓW to festiwal żywności eko, slow, tradycyjnej i regionalnej. Jest tu także stoisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na którym można dowiedzieć się wszystkiego o u unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS), a także o produktach wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW. Ekspozycji towarzyszy bogaty program pokazów kulinarnych prowadzonych przez firmy i znanych szefów kuchni.
– Smaki Regionów to promocja produktów, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Na Listę Produktów Tradycyjnych znajduje się już 1841 produktów. Są to produkty o co najmniej 25-letniej tradycji wytwarzania. Natomiast unijnym systemem ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości objęte zostały 42 polskie produkty, a kolejne dwa weryfikowane są obecnie przez Komisję Europejską – poinformował podczas konferencji prasowej minister Jan Krzysztof Ardanowski.
W ramach targów Smaki Regionów odbyła się uroczystość wręczenia pereł w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W tym roku statuetką „Perły” nagrodzono 20 najlepszych. Nagrody przyznawane są w dwóch kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna. W ciągu kolejnych lat trwania konkursu stworzono ogromną, jedyną w Polsce dokumentację ponad 19 tys. tradycyjnych produktów i potraw kulinarnych ze wszystkich regionów Polski, także mniejszości narodowych.
Minister Ardanowski uczestniczył także debacie poświęconej tematowi zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, opartego m. in. na poszukiwaniu nowych rozwiązań dla polskiego sektora drobiarskiego. Podczas tego wydarzenia zostało podpisane, w obecności ministra, porozumienie pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w sprawie wykorzystania rzepaku i śruty rzepakowej w żywieniu drobiu, jako alternatywy dla soi pochodzącej z importu.
Komentarze