AMBRA S.A. uruchamia nową sieć sprzedaży alkoholi premium pod marką Distillers Limited
Opierając się na 20-letnich doświadczeniach, AMBRA S.A. uruchamia nową sieć sprzedaży alkoholi premium pod marką Distillers Limited. W ciągu kilku miesięcy otworzy 29 punktów sprzedaży, przekształcając swoje sklepy winiarskie w placówki partnerskie: Centrum Wina i Distillers Limited.
Distillers Limited - duży zasięg, mali producenci
- Distillers Limited to bezpośredni importer małych destylarni, często wyszukanych na końcu świata, „distillersów” zwariowanych na punkcie swojego produktu. Słowo „limited” w naszej nazwie oznacza niewielkich, niezależnych producentów, stanowiących przeciwwagę dla globalnych koncernów - mówi Robert Ogór, Prezes Zarządu AMBRA S.A. - Fascynacja szlachetnymi trunkami i boom na whisky wyznaczają nam nową misję. Dlatego Distillers Limited to nie tylko import i sieć sprzedaży, ale również miejsce spotkań konsumentów z producentami.
Oferta Distillers Limited jest skierowana również do restauracji. Dziś pod szyldem Centrum Wina spółka AMBRA dostarcza wina do ponad 1500 punktów gastronomicznych, których goście również poszukują autentycznych, regionalnych alkoholi.
- Chcemy być najlepszym specjalistą, wiodącym importerem i dystrybutorem alkoholi premium - podkreśla Robert Ogór.
Rewolucja whisky
W ciągu pięciu ostatnich lat rynek whisky w Polsce podwoił się. To najszybciej rozwijająca się kategoria alkoholi. Rosnące dochody i aspiracje Polaków zmieniają również ich stosunek do alkoholu. Podczas gdy konsumpcja czystej wódki spada, wydatki konsumentów na whisky przekroczyły już 2 miliardy złotych i wynoszą tyle samo, co wydatki na wino, również będące wyrazem rosnących aspiracji i kultury życia.
- Rynek alkoholi rozwija się w powiązaniu z najważniejszym trendem rynków spożywczych: poszukujemy produktów wysokiej wartości, autentycznych, nieprzemysłowych, regionalnych. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to konsumencki ruch antykoncernowy - podkreśla Robert Ogór.
Boom na whisky wprowadził do świata alkoholi różnorodność, bogactwo i regionalność.
- Dodatkowym atutem whisky jest jej kulturowa otwartość i uniwersalność. W przeciwieństwie do koniaku, który nie może wydobyć się z pułapki rytuałów, whisky nie jest zbudowana na restrykcjach i etykiecie. Whisky jest aspiracyjna, mówi o wolności i przygodzie - uzupełnia Łukasz Bandulet, ekspert Distillers Limited. - Co więcej! Świat whisky wcale nie jest zarezerwowany dla mężczyzn. W Distillers Limited mamy co najmniej dwóch producentów, gdzie pierwsze skrzypce grają właśnie kobiety.
Badania potwierdzają, że Polacy są na tyle zafascynowani światem whisky, by zmierzyć się z jego trudnością.
- Świat dobrych alkoholi jest równie bogaty, interesujący, a jednocześnie trudny jak wino. Przy takiej różnorodności i stopniu skomplikowania rodzi się rynkowa potrzeba specjalisty - wyjaśnia Robert Ogór. - Distillers Limited tworzy zespół pasjonatów i ekspertów, którzy od ponad roku nieustannie poszerzają swoją wiedzę. W poszukiwaniu najlepszych producentów przemierzyli tysiące kilometrów. Teraz będą się dzielić swoimi doświadczeniami nie tylko w sklepach i restauracjach, ale również na łamach magazynu „Distillers Limited”.
- 20 lat temu takim samym wyzwaniem było dla nas założenie Centrum Wina. To dla nas równie ważny i ekscytujący moment - dodaje Prezes Zarządu AMBRA S.A. Robert Ogór.
Dookoła świata whisky - dostawcy Distillers Limited
W ofercie Distillers Limited dostępne są m.in.
- kraftowe whisky Kamiki i Yamazakura z Japonii, jednego z najmodniejszych kierunków dla miłośników dobrych alkoholi
- marka Omar - whisky z Tajwanu, w którego gorącym i wilgotnym klimacie występuje przyśpieszona maturacja, w wyniku której nawet czteroletnie destylaty przypominają dwunastoletnie nastawy ze Szkocji
- whisky z Francji - znakomita koniakowa rodzina Godet tworzy „limitowaną” whisky Osokyé, do produkcji której używa beczek po koniakach
- najlepsze szkockie whisky, które mogą zaskoczyć nawet znawców tematu. W Glencadam, butikowej destylarni z tradycją sięgającą 1825 roku, wszystkie prace podczas destylacji wykonywane są w sposób tradycyjny, często ręcznie. Angus Dundee Distillers słynie m.in. z najbardziej śmietankowej whisky w Szkocji oraz limitowanej serii whisky destylowanej tylko przez 2-4 tygodnie w roku
- pierwsza legalnie produkowana whisky z wyspy Raasay - to wyspa pomiędzy wybrzeżem Szkocji a wyspą Skye, mająca 24 km powierzchni i 160 mieszkańców
- whiskey z najsłynniejszej kraftowej destylarni w USA - Koval z Chicago oferuje whiskey koszerne, organiczne, bezglutenowe, o najwyższej jakości, uzyskiwane zawsze z organicznych ziaren, często nietypowych dla produkcji whiskey jak np. proso!
Distillers Limited w liczbach
- 29 sklepów w całej Polsce
- 150 alkoholi premium, w tym 100 whisky
- 4 kontynenty i 14 państw na mapie dostawców Distillers Limited
- 6 rodzajów ziarna do produkcji whisky oferowanej w Distillers Limited: jęczmień, żyto, pszenica, proso, kukurydza, owies
- 40 lat w beczkach czekały najstarsze whisky, by trafić na półki Distillers Limited
Komentarze