10. finał World Class dla Australijczyka
#MyCocktail jako następca #FoodPorn, mniej alkoholu i ekologia to najważniejsze trendy koktajlowe na 2019 rok – relacjonuje finał World Class Competition w Berlinie reprezentant Polski, Marcin Kruk. W jubileuszowej, 10. edycji konkursu statuetkę zdobył Australijczyk. Polska na tytuł globalnego zwycięzcy nadal czeka.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie. W pięciu piekielnie trudnych konkurencjach wystąpili przed dziesiątkami największych autorytetów branży i ponad tysiącem widzów obserwujących zmagania na miejscu.
Czwartym w historii reprezentantem Polski w finale World Class był Marcin Kruk (28 lat) z warszawskiego baru Kita Koguta. – „O zwycięstwo w Polsce starałem się dwukrotnie i za drugim udało mi się zdobyć bilet na międzynarodowe zawody. To niesamowite przeżycie, ogrom wiedzy i doświadczeń, dlatego w roli ambasadora konkursu będę zachęcał do udziału kolejnych barmanów” – mówi Marcin Kruk.
Finałowe zderzenie kultur
W konkurencjach światowego finału barmani stworzyli koktajle wypełniające zasady „sustainability” (Better Drinking), inspirowane krajem swojego pochodzenia (Flavours of a Nation), „signature serve” – czyli autorskie kompozycje na ginie (Search of Signature) oraz aperitif i digestif (Before & After).
Ścisły finał z konkurencją ‘Cocktail Clash’ bazował na remiksologii, czyli tworzeniu nowych wersji koktajlowych klasyków i był prawdziwym zderzeniem kultur. Zmierzyli się w nim reprezentanci Wielkiej Brytanii, Turcji, Stanów Zjednoczonych i Australii. Ostatecznie tytuł Barmana Roku World Class 2018 trafił do Orlando Marzo z Melbourne.
– „Od zaawansowanej miksologii, przez barmańskie rzemiosło, po osobowość, lokalne smaki i korzenie kultury koktajlowej w tym roku, konkurs przez cały czas się zmienia. Za to niezmiennie uczestnikom towarzyszą wielkie, pozytywne emocje, szansa poznania niesamowitych ludzi, w tym branżowych guru i solidna porcja adrenaliny. Co najważniejsze, każdy przywozi do kraju wiedzę o najnowszych koktajlowych trendach i zupełnie nowe spojrzenie na swoją pracę” – dodaje Marcin.
Trendy koktajlowe na 2019 rok
Szereg szkoleń i prezentacji towarzyszących World Class oraz międzynarodowy Bar Convent Berlin dostarczyły uczestnikom wiedzy o koktajlowych trendach. Przedstawiamy trzy najważniejsze:
- Low and No – do kart wkraczać będą koktajle o obniżonej zawartości alkoholu i bezalkoholowe „mocktaile”. Pozwolą one cieszyć się smakiem barmańskich klasyków, a jednocześnie kontrolować ilość spożywanego alkoholu.
- #MyCocktail – w ślad za kulinarnymi influencerami na scenę wkroczy nowa grupa „drinkstagrammerów”, inspirujących kompozycjami wizualnymi i smakowymi koktajli.
- Sustainability – wyraźny trend tego roku, polegający na ograniczaniu zużycia plastiku i papieru, w 2019 osiągnie zupełnie nowy poziom. Na wykorzystywanie eko-składników oraz czerpanie z nich w 100% zwracać uwagę będą nie tylko barmani, ale także goście.
10 lat World Class
Od 2009 roku już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji programu World Class. W 10-letniej historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. Zwycięzcy podróżują po świecie w roli ambasadorów konkursu, pracują jako eksperci i w szefów baru uczestniczą z największych wydarzeniach kulturalnych i rozrywkowych globu, jak od pokazów mody po oscarowe gale.
Polscy barmani rywalizują w konkursie od 2015 roku. Do tej pory w międzynarodowym finale nasz kraj reprezentowali: Marcin Kruk (zwycięzca World Class Poland 2018), Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).
Komentarze