Herbaty japońskie – wyjątkowe specjały dla prawdziwych smakoszy
Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest on jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich najpopularniejsza jest Sencha, której różnorodne warianty znaleźć można w ofercie salonów marki Czas na Herbatę.
Każdy, kto choć raz odwiedził Japonię potwierdzi, że zielona herbata zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu jej mieszkańców. Tradycja picia aromatycznego napoju sięga tam tysięcy lat wstecz, a klasyczny rytuał jego przyrządzania w wielu domach kultywowany jest do dzisiaj. Istotne jest jednak, że Japończycy – jako prawdziwi znawcy tematu - cenią przede wszystkim najlepszy gatunkowo susz, wytwarzany w charakterystyczny dla tego rejonu sposób. W przypadku najpopularniejszej odmiany, jaką jest japońska Sencha, najważniejszą rolę w produkcji odgrywa zabieg parowania. Młode, herbaciane listki podgrzewane są wówczas przy użyciu pary wodnej, dzięki czemu zatrzymany zostaje proces oksydacji. Następnie liście są suszone i zwijane w charakterystyczne, podłużne igły. Susz w takiej postaci służy do przygotowania wyjątkowo aromatycznego naparu o subtelnym, lekko gorzkim smaku. Odróżnia to ten rodzaj herbaty od gatunków chińskich, które poddawane są zabiegowi prażenia. Co ciekawe, japońskie herbaty wyróżniają się na tle odmian chińskich czy indyjskich nie tylko sposobem przetwarzania liści, ale również uprawy samych krzewów. W wielu przypadkach odbywa się ona na zacienionych plantacjach, gdzie rośliny chronione są przed słońcem za pomocą specjalnych, bambusowych mat. Dzięki temu zabiegowi w liściach znajduje się więcej chlorofilu, co nadaje im wyjątkowo jaskrawy kolor. Z intensywnie zielonego suszu przygotowywana jest m.in. szlachetna odmiana Gyokuro o wyjątkowym posmaku umami oraz jedyna w swoim rodzaju Matcha, czyli herbata dostępna w postaci drobnego, gładkiego proszku.
Różne oblicza zielonej herbaty
Zielona herbata, przygotowywana jedynie z najmłodszych i najbardziej wartościowych liści, jest napojem bardzo bogatym w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, dlatego warto pić ją każdego dnia. Wybierając odmiany japońskie należy pamiętać, że każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Nawet Sencha, czyli rodzaj herbaty z kraju Kwitnącej Wiśni, występuje w wielu różnych odsłonach. W salonach marki Czas na Herbatę znaleźć można na przykład „Japan Sencha Miyazaki”, którą cechuje dojrzały, słodki i delikatnie owocowy aromat o posmaku brzoskwini lub też „Japan Sencha Uchiyama Organic”, charakteryzującą się wyrazistą, orzechową nutą. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć natomiast po wyjątkową „Japan Tamaryokucha”, zwaną także Guricha i wyróżniającą się dymnym aromatem o lekko słodkawym posmaku. Herbata ta zaliczana jest w Japonii do największych specjałów i podawana jest tylko na wyjątkowe okazje.
Olbrzymia różnorodność japońskich herbat sprawia, że znalezienie swojego ulubionego wariantu może wymagać wielu prób i zająć sporo czasu. Na szczęście marka Czas na Herbatę posiada w swojej ofercie on-line zestaw degustacyjny o nazwie „Zielone herbaty japońskie”, w skład którego wchodzi aż pięć 10-gramowych paczuszek z najlepszymi odmianami aromatycznego suszu. Taki pakiet będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z japońską Senchą, a także może stanowić znakomity prezent dla wielbicieli herbacianych specjałów z najwyższej półki.
Komentarze