Partner serwisu
14 listopada 2018

Wzrost produkcji produktów przetwórstwa zbożowego

Kategoria: Aktualności

Jak wynika z danych zaprezentowanych przez Wiesława Łopaciuka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego, w sierpniu bieżącego roku przemysłowe przemiały zbóż uległy wzrostowi.

Wzrost produkcji produktów przetwórstwa zbożowego

Poza tym, odnotowano większą produkcję makaronów, pieczywa, a także mąk pszennych oraz pasz dla zwierząt. W tym czasie mniejsza za to wytworzono mąk innych niż pszenna.

W analizowanym okresie zaobserwowano większe zapotrzebowanie eksportowe na produkty młynarstwa, a zwłaszcza kasz i grysików oraz mąk innych niż pszenna. W przypadku pieczywa i makaronów eksport tych produktów się zwiększył, ale za to mniej poza polskie granice wywieziono wyrobów zbożowych uzyskiwanych poprzez spęcznianie i prażenie ziaren.

Również wyższy był import mąk pszennych, grysików, kasz i słodu przy jednoczesnym spadku pozostałych produktów z tej grupy. Ponadto w sierpniu bieżącego roku obniżył się zakup pieczywa, ale za to minimalnie więcej sprowadzono pozostałe produkty wtórnego przerobu zbóż.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ