Wzrost produkcji produktów przetwórstwa zbożowego
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez Wiesława Łopaciuka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego, w sierpniu bieżącego roku przemysłowe przemiały zbóż uległy wzrostowi.

Poza tym, odnotowano większą produkcję makaronów, pieczywa, a także mąk pszennych oraz pasz dla zwierząt. W tym czasie mniejsza za to wytworzono mąk innych niż pszenna.
W analizowanym okresie zaobserwowano większe zapotrzebowanie eksportowe na produkty młynarstwa, a zwłaszcza kasz i grysików oraz mąk innych niż pszenna. W przypadku pieczywa i makaronów eksport tych produktów się zwiększył, ale za to mniej poza polskie granice wywieziono wyrobów zbożowych uzyskiwanych poprzez spęcznianie i prażenie ziaren.
Również wyższy był import mąk pszennych, grysików, kasz i słodu przy jednoczesnym spadku pozostałych produktów z tej grupy. Ponadto w sierpniu bieżącego roku obniżył się zakup pieczywa, ale za to minimalnie więcej sprowadzono pozostałe produkty wtórnego przerobu zbóż.
Komentarze