Handel cukrem pomiędzy Unia Europejską a krajami trzecimi
Jak wynika z danych przedstawionych przez ekspertów KOWR, w sezonie 2017/2018 poza Unię Europejską sprowadzano 1,3 mln ton cukru, czyli to o 56% mniej niż sezon wcześniej.
Głównym dostawcą cukru na rynek Wspólnoty są państwa objęte porozumieniami EPA7 i EBA8 z udziałem 42%, przy czym w ujęciu sezonu jest to mniej o 58%, tj. z 1 324 tys. ton do 556 tys. ton. Z kolei największymi importerami tego surowca wśród państw członkowskich Unii Europejskiej pozostaje Wielka Brytania z 53%, Hiszpania z 15% oraz Włochy z 11%. W analizowanym czasie spore ilości zakupiono również z Afryki Południowej – 19%, Ameryki Centralnej wraz z Kolumbią i Peru – 19% i Brazylii – 16%.
W przypadku eksportu cukru w sezonie 2017/2018 wyniósł on 3,2 mln ton, a więc w skali roku to wzrost o 2,5 raza. Głównym importerem tego unijnego surowca był Egipt z 16%, Izrael z 11%, a także Syria z 7%, Sri Lanka z 6%, Turcja z 5%, Liban z 4% oraz Mauretania z 4%.
Komentarze