Partner serwisu
03 grudnia 2018

Whisky Scorpions dotarła do Polski

Kategoria: Alkohole

Niemiecka legenda rocka, zespół Scorpions, połączył siły z uznaną szwedzką destylarnią Mackmyra. Efektem nawiązanej współpracy jest premiera wyjątkowego trunku - Scorpions Rock´n Roll Star Single Malt Whisky Cherry Cask. Alkohol dostępny jest już w Polsce.

Whisky Scorpions dotarła do Polski

Założony w Hanowerze w 1965 roku przez charyzmatycznego gitarzystę Rudolfa Schenkera zespół Scorpions wydał dotychczas 18 albumów studyjnych. W latach 80-tych, dzięki takim klasykom jak: „Blackout”, „Animal Magnetism” czy „Love at first sting”, kapela zyskała rozgłos i popularność we wszystkich zakątkach globu. Dziś grupa pod wodzą charakterystycznego i łatwo rozpoznawalnego głosu Klausa Meine, razem z Schenkerem, gitarzystą Matthiasem Jabsem, perkusistą Mikkey'm Dee i polskim basistą Pawłem Mąciwodą ciągle stanowi prawdziwą siłę w świecie heavy rocka.

Od niedawna relacje słynnej kapeli ze Szwecją nie są widoczne jedynie za sprawą pochodzącego z Göteborga perkusisty Mikkey’ego Dee. Współpraca z destylarnią Mackmyra poskutkowała premierą wyjątkowego trunku sygnowanego nazwą zespołu. Scorpions Rock´n Roll Star Single Malt Whisky Cherry Cask to whisky starzona w beczkach po Bourbonie, jak i w beczkach po sherry Oloroso, dodatkowo finiszowana w beczkach po słodkim, niemieckim winie wiśniowym. Swoisty mariaż wpływów niemieckiej „wiśniówki” oraz szwedzkiego rzemiosła whisky zaowocował stworzeniem unikalnego alkoholu, gdzie dodatkową wiśniową słodycz doskonale uzupełnia wanilia oraz smaki orzechowo-maślane.

Zespół od dawna oczekiwał na finalny rezultat współpracy z destylarnią Mackmyra

-  Wreszcie, mamy naszą własną Whisky dostępną na rynku ....to wspaniałe! Ta konkretna whisky bierze swoją dojrzałą perfekcję z niezwykłych beczek po słodkim niemieckim winie wiśniowym. Wszyscy mamy nadzieję, że będzie Państwu smakować, tak jak muzyka Scorpions - od pierwszego użądlenia – tak muzycy skomentowali swój trunek.

Co ciekawe, wszyscy członkowie kapeli aktywnie uczestniczyli w procesie produkcji whisky.

- Wspaniale się z nimi pracowało! Klaus, Rudolf, Matthias, Mickey i Paweł byli bardzo mili i zainteresowani procesem. Wydaje mi się, że udało nam się stworzyć gładką whisky ze wspaniałym aromatem owoców, wanilii i słodyczy oraz delikatnych nut maślanych, muskających podniebienie. Fakt, że otrzymaliśmy finisz zarówno wiśni jak i sherry nadaje whisky idealną harmonię – powiedziała Angela D'Orazio, master distiller w destylarni Mackmyra.

źródło: newseria.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ