Od stycznia do września bieżącego roku Polska wyeksportowała 997,1 tys. ton warzyw
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Finansów, w okresie od stycznia po wrzesień bieżącego roku Polska wyeksportowała 997,1 tys. ton warzyw o wartości 802,3 mln EUR.
W związku z tym, jest to w ujęciu roku mniej w obrębie wielkości wolumenu, ale względem wartości jest to więcej o 4%. Z kolei w przypadku importu warzyw było to 681,8 tys. ton za 598,7 mln EUR.
Zatem jest to dodatnie saldo w obrocie handlowym wynoszące 203,6 mln EUR, co oznacza roczny przyrost rzędu 20%.
Niemniej jednak głównym importerem polskich warzyw z udziałem w granicy 83% jest Unia Europejska, przy czym 20% z nich sprowadzają Niemcy, tj. 198,9 tys. ton za 189,2 mln EUR.
W analizowanym przedziale czasowym Polska wywiozła w sumie 971,9 tys. ton owoców wartych 829,9 mln EUR. W ujęciu roku jest to obniżka o 26,8% w przypadku ilości, a także o 5,5% względem wartości.
Natomiast przywóz owoców w tym czasie odniósł się do 1,273 mln ton za 1,323 mld EUR. Tym samym jest to wzrost ujemnego salda w obrotach zagranicznym o 17,4% do 494 mln EUR.
W tym przypadku największym odbiorcą polskich owoców jest Unia Europejska, a zwłaszcza Niemcy z 167,5 tys. ton za 185,2 mln EUR.
Komentarze