Dynamiczny wzrost produkcji pieczarek
Jak wynik z danych zaprezentowanych przez ekspertów BGŻ BNP Paribas, w latach 2006-2017 polska produkcja pieczarek zwiększyła się o 66% do 325 tys. ton z obszaru wynoszącym w minionym roku 245 tys. ha.
Przeciętne ceny uzyskiwane w ciągu roku oscylują w granicy 4,95 zł/kg w odniesieniu do 5,10 zł/kg sezon wcześniej, przy czym w grudniu minionego roku za kilogram tych grzybów można było uzyskać 5,59 zł.
Niemniej jednak, pomimo zwiększającej się produkcji, spożycie pieczarek w Polsce jest sporo niższe niż średnio w Europie. W kraju jest to 2,5 kg rocznie na osobę, a w Niemczech to już 4 kg rocznie na osobę. Taki stan rzeczy zmusza niejako do większego eksportu tych grzybów.
W związku z tym, Polska już od kilku lat piastuje stanowisko lidera w wywozie tych grzybów wśród innych unijnych krajów, przy czym udział wysyłki w globalnym eksporcie pieczarek zamyka się na poziomie 32,6%.
Komentarze