Produkcja cukru wzrasta
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez ekspertów KOWR, w sezonie 2017/2018 zaobserwowano nadprodukcję cukru na poziomie 8,6 mln ton.

Z kolei w bieżącym sezonie przewidywana jest zwyżka w produkcji cukru sięgająca o 0,5% do 185 mln ton, przy bezpośrednim spożyciu rzędu o 1% do 178 mln ton. W związku z tym, w omawianym czasie nadwyżka produkcyjna zmalała do 6,7 mln ton, przez co zapasy na koniec roku zwiększą się o 4% do 98 mln ton. Taki stan rzeczy jest ściśle powiązany z wysoką produkcją głównie w Indiach i Tajlandii.
Natomiast w Unii Europejskiej produkcja cukru osiągnęła rekordowy poziom 21,1 mln ton, co w ujęciu sezonu oznacza zwyżkę o 25%. Zdaniem Komisji Europejskiej w omawianym sezonie produkcja cukru zmniejszy się o 9% do 19,2 mln ton, przez to będzie ona większa niż wynosi popyt szacowany na 17,65 mln ton.
W przypadku Polski w bieżącym sezonie produkcja cukru osiągnęła granicę 2,1-2,3 mln ton w stosunku do 2,3 mln ton sezon wcześni
Komentarze