Spadek światowej produkcji cukru o 2%
Jak wynika z szacunków zaprezentowanych przez International Sugar Organization (ISO) w sezonie 2018/2019 produkcja cukru na świecie ulegnie obniżce o blisko 2% do 180 mln ton, a konsumpcja zwiększy się o 2% do 178 mln ton.

Taki stan rzeczy jest ściśle powiązany ze spadkiem nadprodukcji cukru z 7,3 mln ton do 2,2 mln ton. To z kolei wynika z mniejszego kontyngentu produkcyjnego w Unii Europejskiej, Brazylii oraz w Indiach, czyli w strategicznych regionach. Niemniej jednak w omawianym sezonie zostanie wyprodukowane o 15% mniej unijnego cukru, czyli o 18,2 mln ton.
Jeśli chodzi o Polskę, to obszar upraw buraków cukrowych w minionym roku zajmował 235 tys. ha i chociaż był większy o 2%, to zbiory tego surowca zmniejszyły się o 7% do 14,6 mln ton.
Kampanii cukrowniczej w sezonie 2018/2019 sprzyjają warunki pogodowe, co pozwoli na produkcję tego surowca w granicy 2,2 mln ton.
Komentarze