Partner serwisu
18 lutego 2019

Powrót do tradycji – Wędzonka ze Śląska marki Berger

Kategoria: Mięso

„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury.

Powrót do tradycji – Wędzonka ze Śląska marki Berger

Smak znany od pokoleń

W polskiej tradycji kulinarnej wędzonki istnieją od stuleci. Chętnie wykorzystywane w staropolskich daniach, po dziś dzień znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni, czego przykładem może być święcelnik - wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Wędzonka ze Śląska marki Berger idealnie wpisuje się w silnie występujący obecnie trend powrotu do korzeni, smaków z dzieciństwa i czerpania z regionalnych receptur. Niewątpliwy atut produktu stanowi fakt, że został on wytworzony z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu. Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.

Jak nowocześnie wykorzystać Wędzonkę ze Śląska w przepisach kuchni z całego świata? Doskonałym rozwiązaniem na niebanalne śniadanie będzie popisowe danie Francuzów: Croque madame – odpowiednio dla kobiet i Croque monsieur – w wersji dla mężczyzn. Podstawę tej chrupiącej śniadaniowej propozycji rodem z paryskiego bistra, stanowi podpieczony chleb tostowy bądź chałka, nadziewane szwajcarskim serem i właśnie szynką. Danie w wariancie żeńskim bardzo często uzupełniane jest o jajko sadzone z beszamelem i podawane z dodatkiem sałaty z kwaśnym sosem vinaigrette. Inna opcja na lunch z Wędzonką ze Śląska, jakiej nie oprze się żaden miłośnik francuskiej sztuki kulinarnej? Quiche z porem i szynką wędzoną – potrawa bardzo we francuskim stylu, która dzięki Wędzonce ze Śląska zyskuje prawdziwie śląski akcent.

Wędzonka ze Śląska

  • Producent: ZM Berger
  • Cena detaliczna brutto: 31,90 zł/kg
  • Opakowanie: MAP
źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ