Izraelscy naukowcy odkryli sposób, aby jabłka przetrwały cały rok

Według danych U.N ocenia się, że 1,3 mld ton produktów jest wyrzucanych do kosza każdego roku, powodując stratę 1 bln dolarów. W związku z tym, izraelscy naukowcy przerobili jabłka skierowane na odpad na proszek. Następnie przeanalizowali wartość odżywczą, tj. witaminę C, błonnik pokarmowy itp.
Jak się okazało, powstały proszek ma taką samą wartość odżywczą jak zwykłe jabłka, a do tego mógł być przechowywany przez długi czas. Zwłaszcza jeśli będzie zapakowany próżniowo, może to trwać dłużej niż rok. Poza tym, może być używany do długich podróży, w tym kosmicznych lub do pieczenia jabłecznika gdy brakuje w domu jabłek.
Innym innowacyjnym rozwiązaniem może być wprowadzenie tego proszku do przemysłu spożywczego jako alternatywnego składnika w produktach o smaku jabłkowym.
Komentarze