Stabilna produkcja buraków cukrowych w USA
Jak wynika z danych USDA, produkcja cukru z buraków w USA na rok 2018/2019 pozostanie bez zmian, tj. na poziomie 4,445 mln ton.
Taki stan rzeczy jest ściśle związany ze wzrostem polaryzacji buraków cukrowych.
Niemniej jednak, odnotuje się również większą produkcję cukru trzcinowego w sezonie 2018/2019 w Luizjanie do 1,7 mln ton w oparciu o wyniki postępu zbiorów trzciny cukrowej uzyskane w styczniu bieżącego roku. Produkcja cukru trzcinowego na Florydzie zwiększyła się do 1,986 mln ton.
Natomiast zapasy na początek analizowanego sezonu 2018/2019 wzrosły 54 tys. ton. W związku z tym, import tego surowca zostanie obniżony o 3,628 tys. ton. Niższe niż oczekiwano zapasy cukru w omawianym sezonie sprawiły, że na rynek został wprowadzony z Ceny detaliczne w większym stopniu niż zrekompensowały dodatkowy cukier 2017/18 WTO TRQ wprowadzony w ramach programu przechowywania wprowadzonego przez USDA w październiku 2018.
Podsumowując, przewidywane końcowe zapasy zwiększają się o 118 tys. ton do 1,628 mln ton, co oznacza relację zapasów do użycia wynoszącą 14,59%.
Komentarze