Rosnące ceny cukru na krajowym rynku
Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w styczniu bieżącego roku za cukier workowany w obrębie miesiąca należało zapłacić więcej o 1,9% do 1,61 zł/kg, ale w ujęciu roku to mniej o 5,8%.

Natomiast cukier paczkowany podrożał w skali miesiąca o 10,1% do 1,85 zł/kg, chociaż w dalszym ciągu był on droższy niż rok wcześniej o 10%.
Niemniej jednak, w analizowanym czasie w detalu za ten surowiec należało zapłacić 2,13 zł/kg, a zatem więcej o 3,9% niż przed miesiącem oraz o 18,7% mniej niż w styczniu 2018 r. Niskie ceny sprzyjają konsumentom, w tym szczególnie przedsiębiorstwom przetwórstwa żywności, które mogą w ten sposób zmniejszyć koszty produkcji.
W bieżącym roku cena cukru workowanego w detalu była w granicy niższej niż rok wcześniej o 30% do 1,63 zł/kg. Z kolei za cukier paczkowany płacono mniej o 32,4% do 1,57 zł/kg.
Komentarze