Partner serwisu
18 marca 2019

Szef kuchni Bogdan Gałązka ekspertem wódki Orkisz

Kategoria: Alkohole

Marka Orkisz rozpoczyna współpracę z Bogdanem Gałązką, najlepszym szefem kuchni tradycyjnej w Polsce, ekspertem kulinarnym, właścicielem restauracji na Zamku w Malborku. Działania z ambasadorem zostały zaplanowane na 2 kwartał i obejmą aktywności PR.

Szef kuchni Bogdan Gałązka ekspertem wódki Orkisz

Ekspert kuchni królewskiej

Gdyby przeprowadzono ranking najbardziej wpływowych szefów kuchni w Polsce, Bogdan Gałązka zapewne znalazłby się w czołówce. Absolwent Culinary Academy of New York, od 8 lat prowadzi Gothic Cafe and Restaurant na Zamku w Malborku. Laureat prestiżowego konkursu Gault and Millau w kategorii najlepszy szef kuchni tradycyjnej, storyteller, niestrudzony poszukiwacz nowych inspiracji i smaków. Jego pasja do gotowania, szacunek dla lokalnych produktów oraz wielowiekowej tradycji zaowocowały trzema książkami kucharskimi. Od lat inspiruje się kuchnią historyczną i rekonstruuje potrawy z czasów średniowiecza, bo jak mówi: „Ludzie do restauracji przychodzą nie tylko dobrze zjeść, ale przede wszystkim po pewien rodzaj doznań i emocji. My to naszym gościom staramy się oferować tak samo, jak 700 lat temu Wielcy Mistrzowie w twierdzy nad Nogatem”. Podobne wartości wyznaje marka Orkisz. Najwyższa jakość, wyrafinowany smak i królewski charakter to świat, do jakiego zaprasza konsumentów. „Nasz produkt tworzymy z najlepszej pszenicy, która podawana była już na królewskich stołach w średniowieczu, a nikt na tej tematyce nie zna się lepiej niż mistrz Bogdan Gałązka. Dodatkowo w procesie redesignu opakowania inspirowaliśmy się bogatą symboliką średniowiecza, więc wybór znawcy tamtego okresu, który na co dzień pracuje w Zamku był dla nas naturalny”, mówi Arkadiusz Słota, Senior Brand Manager marki Orkisz.

Humory w kuchni

Kucharze od zawsze poszukiwali cudownej diety na długie i dostatnie życie. Ważną rolę odegrała w tym arystotelesowska koncepcja hierarchii czterech żywiołów, u podstaw której leży przekonanie o istnieniu czterech płynów - humorów, których różne proporcje i koncentracja determinują ludzkie osobowości. Aby zachować dobre samopoczucie należało dbać o odpowiednią równowagę „humorów” w ciele. Według tej teorii niezwykle ważny był dobór produktów i ich przygotowanie, a w związku z tym, że produkty spożywcze były w różnych proporcjach „ciepłe”, „zimne”, „suche” lub „wilgotne”, wytrawny kucharz musiał tak je dobierać, łączyć i przyrządzać, by powstała harmonijna kompozycja. Podobne podejście do kuchni miała Święta Hildegarda, która stworzyła dietę opartą na dążeniu do wewnętrznej równowagi. By zachować balans proponowała użycie w wielu potrawach zbóż, w szczególności orkiszu, który dzisiaj nazywany jest królewską pszenicą średniowiecza.

„Święta Hildegarda poprzez obserwację odkryła, że orkisz inaczej Triticum Spelta jest ciepły, prowadzi do ukojenia i łagodzi obyczaje, co może być kluczem do tego, dlaczego warto go spożywać pod każdą postacią”, mówi Bogdan Gałązka, Ekspert marki Orkisz.

Historia Orkiszem pisana

Zboże od wieków pełniło ważną rolę w naszej historii. W średniowieczu było symbolem władzy i potęgi, a spichlerze usypane ziarnami żyta, owsa czy orkiszu, często były przez możnych używane jako oręż militarna. Według teorii humoralnej zboże odpowiedzialne było za utrzymanie harmonii w diecie i równowagi w życiu. Obecnie królewską pszenicę możemy smakować w wódce Orkisz, bo choć średniowiecze przeminęło kilkaset lat temu, najwyższej jakości smak to wartość, która zawsze pozostanie w cenie, niezależnie od epoki.

****

Orkisz to bez wątpienia jedna z najlepszych wódek produkowanych w Polsce. Przemawia za nią wysoka jakość i przystępna cena. Jest to produkt craftowy, produkowany w małych partiach, wykonany z pasją. Konsumenci cenią nie tylko smak, ale również tradycje, a ponad 100 letnia historia zakładu w Lublinie, w którym jest produkowana jest dowodem zaufania. Składniki, własna woda ze studni głębinowej, a także powolny i podwójny proces destylacji sprawiają, że jest wódką konesera - niepowtarzalną i jedyną w swoim rodzaju.

Orkisz posiada charakterystyczny aromat surowca, z którego jest produkowana – subtelny, delikatny, nie czuć w ogóle alkoholu, w zapachu są świeżość i kwiaty.

Smak to waniliowa słodycz, ale przełamana delikatną nutą pieprzu. Wódka jest przyjemna, gładka i oleista. Ma lekki, niezbyt długi finisz. Różnorodność smaków oraz styl sprawiają, że jeśli ktoś raz jej zdegustuje to na pewno do niej wróci.

Nowa, smukła butelka z namalowanymi trzema symbolami nadaje dużo szyku i elegancji. KORONA jest synonimem wysokiej jakości i unikalnego, królewskiego charakteru zboża. KŁOS to symbol pszenicy Orkisz (łac. Triticum Spelta), której niezwykłe właściwości znano już w czasach średniowiecznych. Jest najlepszym ze zbóż, miękkim, tłustym i łagodniejszym niż inne ziarna. GÓRY są oznaką miejsca gdzie zboże jest uprawiane. Pszenica Orkisz wymaga odpowiednich warunków uprawy, dlatego rośnie u podnóża, m.in. polskich gór w gospodarstwach ekologicznych.

źródło: Informacja prasowa
fot. 123rf.com/fot. ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ