Partner serwisu
01 kwietnia 2019

Mniejsza produkcja cukru na świecie

Kategoria: Aktualności

Jak wynika z prognoz przedstawionych przez International Sugar Organization (ISO) w sezonie 2018/2019 produkcja cukru na świecie ulegnie zmniejszeniu o 2% do 180 mln ton, a spożycie zwiększy się o 2% do 178 mln ton.

Mniejsza produkcja cukru na świecie

Taki stan rzeczy jest ściśle powiązany z obniżką nadprodukcji cukru z 7,3 mln ton do 2,2 mln ton. To z kolei wynika z niższego wolumenu produkcyjnego w Unii Europejskiej, Brazylii oraz w Indiach, czyli w strategicznych regionach. Niemniej jednak w omawianym sezonie zostanie wyprodukowane o 15% mniej unijnego cukru, czyli o 18,2 mln ton. Jednakże będzie ona większa niż wynosi popyt na rynku wewnętrznym sięgający 17,7 mln ton.
 
Jeśli chodzi o Polskę, to obszar upraw buraków cukrowych w minionym roku zajmował 235 tys. ha i chociaż był większy o 2%, to zbiory tego surowca zmniejszyły się o 7% do 14,6 mln ton. 
 
Kampanii cukrowniczej w sezonie 2018/2019 sprzyjały warunki pogodowe, co pozwoli na produkcję tego surowca w granicy 2,2 mln ton w stosunku do 2,3 mln ton w sezonie poprzednim.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ