Zapasy jabłek w UE są na rekordowym poziomie
Jak informują o tym analitycy Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw w odniesieniu do raportów Światowego Stowarzyszenia Gruszek i Producentów Jabłek (WAPA), na początku marca bieżącego roku poziom zapasów jabłek był najwyższy w ciągu ostatnich 12 lat.

Według obliczeń WAPA, od 1 marca całkowite rezerwy jabłek w UE osiągnęły poziom 3,099 mln ton, czyli to o 1,7 razy więcej niż w tym samym dniu w 2018 r. Dla porównania, wczesną wiosną ubiegłego roku 1,781 mln ton jabłek pozostawało w magazynach u europejskich rolników.
Największe rezerwy występowały w magazynach w Polsce. Na początku marca tego roku wyniosły 940 tys. ton i były dwukrotnie wyższe niż w ubiegłym roku. Drugie miejsce zajmują Włochy z 913 tys. ton, a więc o 1,8 razy więcej. Za to na trzecim znalazła się Francja z rezerwami jabłek na poziomie 406 tys. ton, co stanowi zaledwie 15% więcej niż rok temu.
Jeśli chodzi o odmiany, największą część rezerw w UE na początku wiosny to jabłka Golden Delicious, które stanowiły 27% dostępnych ilości. Oznacza to, że zapasy jabłek tej odmiany wynosiły 829 tys. ton.
Komentarze