Le Grand Noir – wino o buntowniczej naturze
Co może powstać z połączenia francuskiej tradycji winiarskiej i nieszablonowego smaku nowego świata? Co w wyniku połączenia doświadczenia, pasji, chęci rozwoju i kreatywności? I w końcu, co może powstać po spotkaniu Roberta Josepha i nagradzanego krytyka win, Hugh Rymana, producenta ze światowym doświadczeniem? Odpowiedź to wino Le Grand Noir, czyli niebanalny smak i czarna owca na etykiecie. Sprawdź, czy dołączysz do jego fanów.
Dlaczego czarna owca?
Twórcy Le Grand Noir, Robert Joseph i Hugh Ryman to cenieni na całym świecie specjaliści, którzy na bazie klasycznych francuskich tradycji winiarskich stworzyli coś zupełnie nowego i świeżego. Wino jest takie, jak jej twórcy- idealnie odzwierciedla ideę bycia „czarną owcą”. Określenie to oznacza kogoś, kto nie boi się przecierać nowych szlaków, kierować intuicją
i przełamywać schematów.
I taka jest też nasza czarna owca
Stąd właśnie wzięła się na etykiecie- jako znak poszukiwania własnej życiowej drogi i indywidualizmu. W Polsce wino występuje póki co w 9 wariantach smakowych. Owca jest zatem mistrzem różnorodności i popiera jej wszelkie przejawy- tolerancja to jej drugie imię! Szeroka perspektywa i nieszablonowe myślenie ją wyróżniają. Bunt też nie jest jej obcy- jest to jednak bunt przeciwko zastanemu porządkowi połączony z wolą do jego zmiany. Do anarchistki jej daleko, jest na to zbyt dojrzała- w końcu jest winem.
A jej historię poznasz szybciej, niż myślisz
Le Grand Noir pochodzi z regionu Minervois na południu Francji. Był on kolebką wielu zmian- przeszło 800 lat temu stał się centrum konfliktu z kościołem katolickim. Właśnie wtedy Francuzi utworzyli separatystyczny ruch zwany katarami i przez to, a także przez noszone przez nich czarne opończe, nazwani zostali „czarnymi owcami” świata chrześcijaństwa. Katarzy jednak nie byli tacy źli! Walczyli bowiem o równość kobiet i mężczyzn, zaniechanie wojen czy wyzbycie się bogactw przez biskupów. Takie czarne owce chyba warto wspierać. A nawet jeśli nie, to jest na tyle pewna siebie, że raczej się tym nie przejmie.
Wino Le Grand Noir występuje w wielu wariantach szczepowych i smakowych.
- LE GRAND NOIR – CHARDONNAY
Skład szczepów: 85% Chardonnay, 15% Viognier; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m.; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Wina typu Chardonnay występują w różnych postaciach, od lekkich i mineralnych aż do bogatych, maślanych i dębowych. Pragnęliśmy stworzyć Chardonnay, które byłoby satysfakcjonujące, ale i świeże, z na tyle interesującym aromatem, aby dać się porwać wyobraźni. Od samego początku najbardziej istotnym było to, aby doskonale współgrało ono z potrawami. I oto jest - świeże, ananasowe z delikatną nutą dębu oraz akcentami mango i imbiru. Świetne samo w sobie lub w połączeniu z wszystkimi rodzajami ryb oraz do białego mięsa. Dobrze sprawdzi się także przy potrawach orientalnych.
- LE GRAND NOIR - SAUVIGNON BLANC
Skład szczepów: 97% Sauvignon Blanc, 3% Marsanne; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 50 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Lata doświadczeń pozwoliły producentom zidentyfikować te winnice w Langwedocji, gdzie winogrona Sauvignon prezentują najbardziej intensywne postacie. Winogrona są macerowane na zimno, a następnie prasowane, osadzane na zimno przed fermentacją. Mała ilość Marsanne dodała bogactwa i złożoności. Połączenie Marsanne z Sauvignon sprawiło, że jest to bardzo ciekawe wino z orzeźwiająco trawiastą zieloną figą, nutami papai i liczi, które pasują do charakterystycznych smaków agrestu Sauvignon. Świetnie samo w sobie lub jako towarzysz potraw rybnych i z białego mięsa. Działa szczególnie dobrze z owocami morza.
- LE GRAND NOIR – MOSCATO
Skład szczepów: 100% Muscat; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 50 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Le Grand Noir Moscato charakteryzuje się cudownymi aromatami kwiatów, soczystej brzoskwini i melona oraz idealnym poziomem słodyczy. Świetnie komponuje się z sałatkami, grillowanym kurczakiem oraz daniami kuchni azjatyckiej.
- LE GRAND NOIR – VIOGNIER
Skład szczepów: 85% Viognier, 15% Chardonnay; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: duża różnorodność - od 200 do 400 m n.p.m.; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
To doskonałe, wytrawne, białe wino powstałe z gron zebranych w winiarniach z regionu Minervois i okolic miasta Carcassonne. Jest to jeden z najlepszych obszarów do uprawy szczepu Viognier, który daje wino z aromatami egzotycznych kwiatów pomarańczy i akacji. Dodanie 15 % Chardonnay powoduje, że wino uzyskuje dodatkową świeżość. Serwowane w temperaturze 8-12 °C doskonale smakuje samo w sobie lub podane z daniami orientalnymi, rybami i białym mięsem.
- LE GRAND NOIR – PINOT NOIR
Skład szczepów: 85% Pinot Noir, 15% Grenache; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: duża różnorodność - od 200 do 400 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 10 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Bardzo wyraziste i zdecydowanie przyjemne wino Pinot Noir, które charakteryzuje się niezwykłą soczystością, malinowym i czereśniowym aromatem oraz szczyptą truskawki i dębu oraz orzeźwiającą nutą pieprzu. Stworzone z gron zebranych ze wzgórz regionu Limoux w południowej Francji. Le Grand Noir jest eleganckim winem, które, inaczej niż reszta, zamknięta jest zakrętką, a nie korkiem. Świetne jako aperitif lub podane w towarzystwie potraw mięsnych i ryb.
- LE GRAND NOIR – MALBEC
Skład szczepów: 100% Malbec; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: wsie Homps & Pépieux, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe); Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Wino o głębokiej barwie, miękkie, ze śliwkowymi i wiśniowymi nutami oraz przebłyskami fioletu. Użycie niewielkiej ilości wina przechowywanego w beczkach dębowych było zamierzone, aby zachowany został owocowy i przyjemny smak wina. Jest to świetne połączenie owocowego charakteru argentyńskiego szczepu Malbec z jego odmianami z Cahors we Francji - subtelniejszymi, o bardziej złożonej konstrukcji i mineralnych nutach. Idealne do aromatycznych dań mięsnych, tak do tradycyjnej kuchni francuskiej, jak i bardziej międzynarodowych potraw.
- LE GRAND NOIR – MERLOT
Skład szczepów: 100% Merlot; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: wieś Azille, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski z wpływami oceanicznymi; Wysokość położenia: 90-120 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe); Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Ten nowoczesny Merlot powstał z gron zebranych w winnicach z regionu Minervois i okolic miasta Carcassonne. Wino świeże i złożone oferujące charakterystyczne nuty morwy i śliwki połączone z domieszką wiśni i truskawki. Idealny do dań z czerwonego i białego mięsa, a także do samodzielnego picia. Podawać w temperaturze: 16-18 °C.
- LE GRAND NOIR – CABERNET SAUVIGNON
Skład szczepów: 85% Cabernet Sauvignon 15% Shiraz; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: winnice okolic Puicheric, Jouarres- Homps i górzyste obszary Caunes-Trausse, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 100-400 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe) dla Cabernet, glina i tarasy wapienne dla Shiraz; Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Wyborne, czerwone, wytrawne wino stworzone z gron szczepów Cabernet Sauvignon i Shiraz. Akcenty czarnej porzeczki wyokrąglają smak dzięki swoim słodkim nutom, zioła nadają pikanterii i charakteru. Pełne, bogate i długie na podniebieniu uzupełnia smak dań, z których słynie wyrafinowana kuchnia francuska.
- LE GRAND NOIR – GSM
Skład szczepów: 60% Grenache, 35% Syrah, 5% Mourvedre; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne dla Syrah, glina i stoki wapienne dla Mourvedre, stoki i tarasy wapienne dla Grenache; Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.
Fascynujące, czerwone, wytrawne wino powstałe z gron szczepów Grenache, Syrah i Mourvedre dojrzewających na ponad 60-letnich krzewach winnych, wzrastających na wzgórzach południowej Francji, w apelacji Minervois. Długie i pełne oczarowuje owocowym bukietem z wyczuwalnymi na podniebieniu nutami jeżyn i wiśni z akcentem czarnego pieprzu i przypraw korzennych. Serwowane w temperaturze 16-18oC doskonale komponuje się z daniami na bazie czerwonego mięsa, makaronu i dojrzałych serów.
Komentarze