Browar PINTA zbuduje nowy browar na Żywiecczyźnie
Browar PINTA dał początek piwnej rewolucji w 2011 roku i do dziś warzy swoje piwa w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu. A już za dwa miesiące uruchomi swój własny zakład z warzelnią w Wieprzu koło Żywca. PINTA zapowiada również budowę drugiego browaru przez nową spółkę PINTA Barrel Brewing. Inwestycję wspierać będzie emisja akcji i kampania crowdfundingowa na Crowdway.pl
BROWAR na 150 sposobów
Konsumenci bardzo dobrze znają najpopularniejsze piwa ze stałej oferty browaru PINTA: Atak Chmielu (American IPA), A ja pale ale (American APA) czy Pierwsza Pomoc (Polski Lekki Pils). Znają jeszcze jedną nazwę: „PINTA Miesiąca”, czyli premierowe piwo w eksperymentalnym stylu, które raz w miesiącu trafia do ponad 100 pubów w Polsce i zagranicą.
Od 2011 roku PINTA uwarzyła piwa w ponad 150 stylach i odmianach, dostępnych obecnie, obok pubów, także w sklepach specjalistycznych, sieciach handlowych, na stacjach paliw i podczas piwnych festiwali. Kooperuje z innymi piwowarami z Polski lub z zagranicy. Polski chmiel woziła do Włoch, Japonii, Brazylii i Nowej Zelandii, a do kraju sprowadzała odmiany z Argentyny, RPA i Tasmanii.
Własny browar ma Żywiecczyźnie
Już w czerwcu w Wieprzu koło Żywca PINTA uruchomi własny browar. – Kiedy w 2016 roku zaczęliśmy zbliżać się do szczytu mocy produkcyjnych w browarach kontraktowych w Zawierciu i Zarzeczu, zapadła decyzja o budowie własnego zakładu – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel PINTA sp. z o.o. To pierwszy etap inwestycji, zlokalizowanej w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, którego wartość wyniesie 21 mln zł.
Możliwości produkcyjne nowego browaru od razu będą wynosić 20 tys. hl rocznie i w większości zastąpią obecną produkcję kontraktową. W drugim etapie projektu tuż obok browaru powstanie firmowy pub dla miłośników PINTY. – Taproom będzie miejscem spotkań i degustacji naszych sztosów. Razem z nim odsłonimy też unikalną elewację browaru, złożoną z kontenerów – dodaje Ziemowit Fałat.
Rewolucja vol.2: PINTA Barrel Brewing
Nowy, własny browar rzemieślniczy wraz z taproomem to nie koniec piwnej rewolucji w wykonaniu PINTY, a zapowiedź jej kolejnego rozdziału. – Okazało się, że spośród 10 najlepiej ocenianych produktów PINTY, większość to piwa Barrel Aged, czyli leżakowane w beczkach. To kategoria piw premium, a zarazem nisza, która w Polsce dopiero się kształtuje – wyjaśnia Grzegorz Zwierzyna, prezes nowej spółki PINTA Barrel Brewing SA.
Do 2021 roku firma wybuduje niewielki browar, w którym powstawać będą limitowane edycje piw starzonych w drewnie, piw dzikich i kwaśnych oraz piwne eksperymenty. – Wykorzystując tradycyjne metody warzenia i dębowe beczki po winie, bourbonie, rumie czy whiskey, wzbogacimy smak i aromat mocnego piwa. Skupimy się na krótkich seriach, które będą konkurowały z winem i zajmą eksponowane miejsce na rynku piw z najwyższej półki – dodaje Bartłomiej Ociesa, piwowar PINTA Barrel Brewing.
Od beer-geeka do akcjonariusza
Zaproszenie do udziału w nowej spółce i budowie browaru PINTA Barrel Brewing otrzymają inwestorzy, w tym społeczność „beer-geeków” zgromadzona wokół marki PINTA. Emisję akcji wspierać będzie kampania crowdfundingowa promowana na platformie Crowdway.pl, którą zaplanowano od 6 maja do 24 czerwca. Cel zbiórki wyznaczono na 4 mln zł.
– Start kampanii symbolicznie zaplanowaliśmy na ostatni dzień belgijskiego festiwalu piwnego Toer de Gueze, na który PINTA została zaproszona na jako pierwszy browar z Polski – mówi Grzegorz Zwierzyna. – Szczegóły zbiórki, a także naszego biznesplanu zdradzimy wprost z imprezy gromadzącej koneserów piw starzonych w drewnianych beczkach – dodaje prezes.
Komentarze