Zmieniający się klimat zmusza norweskich rolników do uprawy egzotycznych owoców i warzyw
W wyniku drastycznie zmieniającego się klimatu w Norwegii w ostatnich latach rolnicy zaczęli uprawiać morele, fasolę i słodkie ziemniaki.
Rolnicy domagają się od państwa 15 mln EUR na dostosowanie się do nowych warunków klimatycznych w kraju i opracowania nowych odmian. Nowe inwestycje, badania, technologie oraz odmiany i produkty pozwolą im produkować więcej. Chociaż Norwegowie jedzą coraz chętniej owoce, jagody, ziemniaki i warzywa, w kraju wytwarza się mniej niż 50% warzyw i tylko 6% owoców i jagód.
Jednym z nowych egzotycznych produktów jest morela, która rośnie w cieplejszych krajach Europy Południowej. Sadownicy w Lærdal testują różne odmiany moreli, aby sprawdzić, które z nich rosną najlepiej w klimacie norweskim. Kolejnym testowanym produktem jest fasola.
Poza tym, istnieje kilka rodzajów sałaty, kapusty, soczewicy, fasoli i grochu, zwłaszcza z krajów azjatyckich, przy czym kilka z nich można uprawiać w Norwegii.
Komentarze