Utrzymują się niskie cen cukru
Na krajowym rynku ceny cukru są na stosunkowo niskim poziomie, na co wpływ ma zarówno spora podaż z sezonu 2018/2019, a także niskie ceny na rynku globalnym.

Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w marcu bieżącego roku za cukier workowany w obrębie miesiąca należało zapłacić więcej o 1,3%, czyli 1,59 zł/kg, ale w ujęciu roku to mniej o 4,8%.
Natomiast cukier paczkowany podrożał w skali miesiąca o 0,6% do 1,80 zł/kg, a także w dalszym ciągu był on droższy niż rok wcześniej o 16,9%.
Niemniej jednak, w analizowanym czasie w detalu za ten surowiec należało zapłacić 2,47 zł/kg, a zatem więcej o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 11,8% niż w marcu 2018 r. Niskie ceny sprzyjają konsumentom, w tym szczególnie przedsiębiorstwom przetwórstwa żywności, które mogą w ten sposób zmniejszyć koszty produkcji.
Komentarze