Za nami kolejne 6 miesięcy działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
Pierwsze pół roku kolejnej odsłony POPŻ, tzw. Podprogramu 2018 dobiegło końca. W okresie od października 2018 do marca br. udało się już przekazać 23 255 ton żywności osobom potrzebującym. Co jeszcze wydarzyło się w tym czasie?
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Aby otrzymać pomoc z POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, skąd dostanie skierowanie do odbioru paczki żywnościowej lub posiłku. Z programu korzystają głównie osoby starsze, chore, bezrobotne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.
Banki Żywności w ramach POPŻ dystrybuują artykuły dostarczane przez producentów. Do osób w trudnej sytuacji życiowej trafiają np. makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej czy cukier. Na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy wspomniana żywność trafiła aż do 713 935 osób potrzebujących.
Osoby te często potrzebują również wsparcia na innych polach. Od 2015 roku w ramach projektu organizowane są także działania towarzyszące – warsztaty dietetyczne, kulinarne, nt. niemarnowania żywności oraz ekonomiczne. W ciągu ostatniego pół roku odbyło się ponad 3440 zajęć, w liczba słuchaczy przekroczyła 58 300 osób.
Komentarze