Czy czekolada może być fit?
Czekolada od zawsze wydaje się być synonimem największej rozpusty dla podniebienia niejednej z nas. Gdy sięgamy po słodką przekąskę najczęściej jest nią właśnie czekolada. Niestety nasz wybór zazwyczaj pada na mleczną lub białą czekoladę z duża zawartością cukru i tłuszczu.
Takie połączenie nie przynosi większych korzyści dla wyglądu naszej sylwetki, a dodatkowo wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, obniżając wrażliwość insulinową, która przekłada się na magazynowanie większej ilości tkanki tłuszczowej. Wybór ciemnej czekolady, deserowej, niestety przypisuje się mniejszości społeczeństwa, a to właśnie 75-90% prawdziwa czekolada, zawiera sporą dawkę witamin i minerałów w tym witaminę A, E, K1, fosfor, żelazo i magnez.
Na rynku pojawiają się alternatywy, które są pozbawione cukru i niekorzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Tłuszcze trans, które znajdziesz w większości słodkich czekolad zastąpiono olejem kokosowym lub innym zdrowszym zamiennikiem tłuszczu, a cukier rafinowany najcześciej zastąpiony zostaje ksylitolem lub erytrytholem bądź innymi słodzikami. W sprzedaży pojawiły się też, proteinowe czekolady, które zawierają solidną ilość białka. Takim produktem może być przykładowo marka ALLNUTRITION. Wymieniona marka od wielu lat serwuje ogrom zamienników klasycznych słodyczy.
Komentarze