Partner serwisu
27 czerwca 2019

Stabilizacja światowego rynku cukru

Kategoria: Aktualności

Przewiduje się, że światowy rynek cukru w sezonie 2019/2020 będzie relatywnie stabilny w porównaniu z poprzednimi latami, przy stałej zwyżce zarówno produkcji, jak i konsumpcji.

Stabilizacja światowego rynku cukru

Szacuje się, że globalna produkcja cukru wyniesie 180,7 mln ton, co stanowi 1% wzrost w stosunku do skorygowanych szacunków w sezonie 2018/2019. Wyższa produkcja w latach 2017/2018 wynikała głównie ze zwiększonej produkcji w Indiach. Kolejne działania rządu Indii w zakresie zarządzania rynkiem wpływają na jego rynek krajowy poprzez ułatwienie eksportu, który był kluczowym czynnikiem na globalnym rynku w ostatnich miesiącach, przez co uczestnicy musieli dostosować poprzez ekstremalne - a czasem bezprecedensowe - reakcje operacyjne.

Przewiduje się, że prognozowane spożycie będzie większe o 1,4% w sezonie 2019/2020, osiągając 176,4 mln ton. Jest to kontynuacja długoterminowego trendu stałego wzrostu światowej konsumpcji w ciągu ostatnich kilku dekad. W wyniku spodziewanego spożycia przewyższającego produkcję w 2019/2020, globalne kończące się zapasy cukru mają zmaleć o 6%. Oczekuje się, że zapasy końcowe będą stosunkowo wysokie według standardów historycznych, ale nadal będą zbliżać się do poziomów obserwowanych przed sezonem 2017/2018.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ