Partner serwisu
09 lipca 2019

Owies: ‘gorący’ składnik w kategorii alternatyw dla nabiału

Kategoria: Aktualności

W ciągu ostatniego roku, napoje owsiane stanowiły 26% udział we wszystkich nowych wdrożeniach w niemieckiej kategorii roślinnych alternatyw dla mleka krowiego, prześcigając tym samym napoje migdałowe pod kątem liczby wdrażanych nowości. Patrząc natomiast na cały rynek europejski było to 16%.

Owies: ‘gorący’ składnik w kategorii alternatyw dla nabiału

Z uwagi na to, że napoje migdałowe potrzebują ponad sześć razy więcej wody w odniesieniu do upraw niż owies, napoje owsiane są tym samym bardziej przyjazną środowisku alternatywą. Kolejnym plusem jest to, że owies może pochodzić z lokalnych upraw, co pomaga wspierać lokalnych rolników. Patrząc natomiast na porównanie różnych źródeł białka, ponad jedna trzecia konsumentów w Polsce deklaruje, że białko roślinne jest lepsze dla środowiska niż białko pochodzenia zwierzęcego.

W Stanach Zjednoczonych rozpoznawalność podkategorii, jaką są napoje owsiane w dużej mierze wykreowała szwedzka marka Oatly!, która w sposób przemyślany na początku jako cel obrała sobie modne miejsca na kawowej mapie Stanów Zjedonocznych, a dopiero później wkroczyła do sklepów. Dzięki swojej kremowej konsystencji oraz łatwości, z jaką tworzy się z nich pianka, napoje owsiane szybko stały się popularną opcją w amerykańskich kawiarniach – doprowadzając w pewnym momencie do wyprzedania się tego produktu. W efekcie, coraz więcej marek wprowadza warianty roślinne bazujące na napojach owsianych w kategorii kawy RTD (ready-to-drink), aby zdobyć serca kawoszy stosujących diety roślinne. Marka Oatly! natomiast dalej inwestuje w owsiane innowacje, czego efektem jest między innymi wprowadzenie napoju typu ‘recovery drink’, który wspomaga regenerację po treningu, napoju energetycznego, alternatywy dla jogurtu, a także lodów owsianych.

Pozostając w temacie białka: jako suplement, napój owsiany świetnie wpisuje się w potrzeby żywieniowe dzisiejszych konsumentów. Ma więcej błonnika i białka niż alternatywy na bazie orzechów, jest bogaty w żelazo i witaminy z grupy B, a także, co ważne, ma neutralny smak. Dodatkowo, w odróżnieniu od napoju migdałowego i sojowego, jest wolny od alergenów typu orzechy i soja.

CO O TYM MYŚLIMY

Marki mają okazję, aby mocniej wykorzystać owies jako pożądany składnik w kategorii alternatyw dla mleka krowiego, powołując się również na jego benefity związane ze zrównoważonym rozwojem, zdrowiem i smakiem. Z uwagi na prozdrowotny charakter napojów owsianych, producenci powinni pomyśleć o pozycjonowaniu ukierunkowanym nie tylko na konsumentów, którzy nie tolerują mleka, ale także tych, którzy chcą z wyboru wprowadzić więcej wariantów roślinnych do swojej diety.

źródło: polska.mintel.com
fot. 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ