Hiszpańscy plantatorzy szpinaku protestują przeciwko zakazowi stosowania pestycydów
W trosce o konkurencyjność swoich produktów, producenci szpinaku z całej Hiszpanii protestują przeciwko zakazowi stosowania herbicydu Lenacil.
Większość z nich uważa, że jeśli nie wolno im używać tego środka ochrony roślin, to będą musieli zastosować inną technikę znaną jako „bio solaryzacja” w celu ochrony upraw, a to ma zwiększyć koszty produkcji o około 40 centów za kilogram.
Niestety ten dodatkowy wydatek zostanie przeniesiony na konsumentów, co sprawi, że hiszpański szpinak będzie mniej konkurencyjny w porównaniu z tym samym produktem z innych krajów UE, takich jak Francja i Portugalia, gdzie przyjęto łagodniejsze podejście do tego herbicydu.
W związku z tym, rolnicy zamierzają opublikować najnowsze postępy poczynione w celu rozwiązania problemów związanych z herbicydami w uprawie roślin, jednocześnie poszukując sposobów minimalizujących koszty wdrażania bio solaryzacji.
Komentarze