Polska jest drugim co do wielkości europejskim producentem malin
Polska jest drugim co do wielkości producentem malin w Europie i piątym na świecie po Rosji, Meksyku, Serbii i Stanach Zjednoczonych.

Polska produkuje około 100 tys. ton malin rocznie. Duża część owoców jest eksportowana. Maliny, po truskawkach i porzeczkach, są trzecim najbardziej uprawianym rodzajem owoców jagodowych w Polsce pod względem powierzchni i plonów rocznych. Udział Polski w globalnej produkcji malin sięga około 13 procent, a w produkcji UE przekracza 50 procent.
W ostatnich latach całkowite rozmiary plantacji malin w Polsce osiągają około 27-29 tys. ha z uprawami, w zależności od warunków pogodowych, wytwarzając od 105 tys. ton do 129 tys. ton.
Maliny uprawia się głównie w województwie lubelskim, w południowo-zachodniej Polsce, gdzie znajduje się około 70 procent wszystkich plantacji. Ogromną popularność rosnących malin przypisuje się ich właściwościom zdrowotnym, smakowi i zapotrzebowaniu przemysłu przetwórczego.
Duża część polskich zbiorów malin jest wywożona. W 2018 r. Polska wysłała 49 tys. ton malin, głównie w postaci zamrożonej. Mrożone maliny eksportowano głównie do Niemiec, Belgii, Wielkiej Brytanii i Francji.
Komentarze