Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru
Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych składnikach.
Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Dzięki tej innowacji stworzono produkt o znakomitych walorach smakowych przy wykorzystaniu tylko jednego składnika – owocu kakaowca. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.
Pierwszym rynkiem, na którym jeszcze jesienią br. pojawi się ta innowacja, będzie Japonia z batonem KitKat w wariantach z czekoladą. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé.
„Cieszymy się, że możemy zaproponować konsumentom nowy, wyjątkowy produkt. To prawdziwy przełom w tej kategorii – wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe. – mówi Patrice Bula, Szef Działu Rozwoju Biznesu, Marketingu i Sprzedaży w Nestlé S.A.
Nie jest to pierwsza innowacja Nestlé w słodyczach. W 2018 roku firma wprowadziła na rynek różową czekoladę Ruby w batonie KitKat.
Komentarze