Partner serwisu
23 lipca 2019

Ale babeczka! Inspiracje do przygotowania domowych babeczek

Kategoria: Aktualności

Babeczki, z ang. cupcakes, szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki (ang. cups), dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, wykonanie ich jest mniej pracochłonne, niż moglibyśmy zakładać!

Ale babeczka! Inspiracje do przygotowania domowych babeczek

Babeczki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Mały rozmiar i fakt, że nie trzeba ich dzielić tak jak ciasta, sprawia, że serwowanie ich jest bardzo eleganckie i efektowne. Wykonanie także nie zajmuje dużo więcej czasu. Mało tego, podczas zdobienia można uwzględnić indywidualny charakter każdego z gości i stworzyć personalizowane desery. Opcji jest nieskończenie wiele!

Babeczki z ajerkoniakiem

Ciasto:

1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta

2 jaja

100 ml mleka

100 ml oleju

Nadzienie:

1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta

350 ml schłodzonego mleka

50 g miękkiego masła

Dekoracja:

skórka pomarańczowa

świeża mięta

Choć nazwa może wydawać się myląca, babeczki z ajerkoniakiem mogą być serwowane również na imprezach z udziałem niepełnoletnich gości.

Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Babeczki doskonale sprawdzą się podczas leniwego popołudnia lub spotkania z koleżankami.

Babeczki dyniowe z pankejkami

Ciasto:

1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta

2 jaja

150 g jogurtu naturalnego

100 ml oleju

Krem:

1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta

350 ml mleka

3 łyżki serka mascarpone

Pankejki:

1 szklanka mąki

1 jajo

¾ szklanki mleka

35 g rozpuszczonego masła

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Dekoracja:

cukier puder do oprószenia

opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby

szczypta soli

Kuchnia fusion w wersji śniadaniowej? Czemu nie!

Tak więc od początku. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Całość blendujemy.

Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.

Jest to idealne połączenie śniadania i deseru, dzięki czemu po babeczki można sięgnąć dwukrotnie w ciągu dnia.

Babeczki z chili

Ciasto:

1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta

2 jajka

100 ml mleka

100 ml oleju

Nadzienie:

1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta

350 ml mleka

pół łyżeczki chili

Dekoracja:

szczypta chili

Czekolada i chili to duet, który wybornie smakuje osobne, jednak razem tworzą niespotykaną kompozycję dla podniebienia. Pora przekonać się o tym na własnej skórze!

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu). Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.

źródło: newseria.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ