Śniadanie mistrzów! Najlepsze przepisy na dobre rozpoczęcie dnia
Jak wyglądają Wasze codziennie śniadania? Wstajecie wcześniej, aby celebrować ten poranny posiłek, czy może wybieracie dłuższy sen i szybką kawę w drodze do pracy? Niezależnie od ilości czasu i umiejętności kulinarnych mamy dla Was kilka prostych i sprawdzonych przepisów, które całkowicie odmienią zabiegane poranki. Oto pomysły na pyszne rozpoczęcie dnia ze smakiem!

1. Bułki pieczone z jajkiem i kabanosem (czas przygotowania: 25 min)
Składniki:
Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
3 bułki
3 jajka
Papryka czerwona
Mozzarella
Szczypiorek
Oliwa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z bułki zetnij górę i wydrąż środek. Kabanosy i paprykę pokrój, a następnie podsmaż na oliwie. Mozarellę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z kabanosami i papryką. Bułki nadziej farszem, na górę wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż jajko się zetnie. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
2. Omlet z kiełbasą szynkową (czas przygotowania: 25 min)
Składniki:
4 jajka
¼ szklanki mleka
250 g startego żółtego sera
Kawałek masła
Kilka plasterków kiełbasy (np. szynkowej od JBB Bałdyga)
Rukola
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozmąć jajka. Dodaj do nich pokrojony szczypiorek, mleko i całość wymieszaj. Następnie przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść kawałek masła. Wlej masę jajeczną i posyp żółtym serem. Ułóż na niej plasterki kiełbasy. Zapiekaj pod przykryciem do czasu, aż omlet się zetnie. Podawaj z rukolą.
3. Parówki w cieście naleśnikowym (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
Na naleśniki:
500 ml mleka
2 jajka
3 łyżki soli i cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
200 g mąki
Na farsz:
Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
100 g żółtego sera
Na panierkę:
2 jajka
100 g bułki tartej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj. Następnie usmaż je na patelni z obu stron. Zetrzyj żółty ser. Po usmażeniu, na naleśnik połóż trochę sera, a na to parówkę. Zwiń jak krokiety. Następnie rozbełtaj jajka. Każdy naleśnik panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i nalej olej. Naleśniki z parówkami smaż z każdej strony, do momentu aż się zarumienią.
Komentarze