Naukowcy próbują stworzyć hybrydowe gruszki
Tradycyjna uprawa gruszek koncentrowała się głównie na trzech gatunkach - gruszy europejskiej o maślanej konsystencji i wyraźnym smaku oraz dwóch gatunkach azjatyckich o ogólnie chrupkiej konsystencji i subtelnym smaku.

Międzygatunkowy program hodowli gruszek Plant & Food Research łączy najlepsze gatunki azjatyckie i europejskie w celu stworzenia chrupiących, soczystych i aromatycznych odmian hybrydowych.
Tradycyjna hodowla gruszek jest długim i kosztownym procesem. Techniki molekularne, takie jak asocjacja całego genomu (GWA) i selekcja genomowa (GS), zapewniają możliwość szybkiego rozwoju odmian o wysokiej wartości. Wydaje się jednak, że nie ma doniesień o asocjacji obejmującej cały genom i selekcji genomowej cech sensorycznych gruszek - co ogranicza możliwości przyspieszenia cykli uprawowych.
W ramach tego badania przeprowadzono badanie GWA w celu znalezienia najlepszych regionów genomowych dla cech gruszek, w tym cech jakości sensorycznej tych owoców. W badaniu oceniono również potencjał zastosowania GS w odmianach mieszańcowych pochodzących z krzyżówek gruszek azjatyckich i europejskich.
Komentarze