Partner serwisu
01 października 2019

Rolnictwo siłą napędową gospodarki

Kategoria: Aktualności

Podczas konferencji prasowej poprzedzającej otwarcie targów POLAGRA FOOD minister Jan Krzysztof Ardanowski stwierdził, że w coraz większym stopniu występuje u konsumentów zjawisko patriotyzmu gospodarczego.

Rolnictwo siłą napędową gospodarki

– Polacy zaczynają rozumieć, że kupowanie polskiej żywności, żywności wysokiej jakości jest wspieraniem rodzimej gospodarki. Polskie rolnictwo jest siłą napędową polskiej gospodarki – podkreślił szef resortu rolnictwa.

POLAGRA FOOD to targi  skoncentrowane wokół smaku, sprzyjające budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności i kupcy z sieci handlowych, hurtownicy oraz detaliści z branży spożywczej. Od wielu lat wspierają one polskich producentów w pozycjonowaniu naszej żywności poza granicami kraju. Targi odwiedzają nie tylko dystrybutorzy żywności z Polski, ale także z zagranicy.

– To wielkie święto polskiej żywności ponieważ tu, w Poznaniu spotykają się czołowi jej producenci – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski otwierając  targi.

Minister poinformował, że w roku ubiegłym wartość polskiego eksportu rolnego wyniosła blisko 30 mld euro, a według danych cząstkowych w tym roku może być jeszcze większa.

– Po ograniczeniu produkcji w czasie transformacji i akcesji do UE wracamy do należnej nam pozycji jednego z czołowych producentów żywności w Europie – stwierdził szef resortu rolnictwa.

– Nasza żywność jest synonimem najwyższej jakości, a na bardzo konkurencyjnych rynkach trwa ostra walka o pozycję. Dlatego mamy też do czynienia ze szkalowaniem naszej żywności, z hejtem – dodał minister Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa podkreślił bardzo dobrą, ścisłą współpracę ze wszystkimi służbami i instytucjami odpowiedzialnymi za jakość i bezpieczeństwo żywności.

– Przy obrocie sięgającym milionów ton mogą się zdarzyć jakieś incydenty. To bywa wszędzie. Te przypadki należy bezwzględnie eliminować, ale nie wolno w żaden sposób uogólniać tego na całą branżę, bo to prowadzi do nieuzasadnionej utraty wizerunku polskiej żywności – podkreślił minister.

– Nasze rolnictwo rozwija się wielotorowo. Wprowadziliśmy szereg rozwiązań dotyczących możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa, podejmowania i rozwijania działalności poza rolnictwem, a jeszcze w tym roku wprowadzimy przepisy pozwalające na uruchomienie małych ubojni – poinformował minister.

Prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Przemysław Trawa poinformował, że w tegorocznej edycji targów bierze udział około 1100 firm związanych głównie z produkcją żywności.

– Targi odwiedzają licznie również przedstawiciele gastronomii i szefowie kuchni. Dziesięciu najlepszych szefów kuchni będzie rywalizowało o Kulinarny Puchar Polski – powiedział prezes Trawa.

Uczestniczący w konferencji sekretarz stanu Szymon Giżyński zwrócił uwagę na coraz lepsze postrzeganie rolników przez Polaków. Według badań ponad 80% naszych rodaków uważa, że mieszkańcy wsi najlepiej dbają o zachowanie tradycji, o kulturę, a 60% jest zdania, że polscy rolnicy, gospodarze są bardzo dobrymi przedsiębiorcami.

W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoje produkty prezentuje szerokie grono firm z sektora mięsnego i mleczarskiego. Są także przetwórcy owoców i warzyw, producenci słodyczy, herbat smakowych, ziół, przypraw, a także napojów i alkoholi.

W Poznaniu jest też wielu wystawców zagranicznych m.in. z Chorwacji, Francji, Indonezji, Chin, Indii, Litwy, Niemiec, Korei, Rosji, Senegalu, Węgier i Włoch.

Na targach są także stoiska Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji podległych. Nowością tegorocznej edycji jest „Wyspa Innowacji”, gdzie utworzone zostało wspólne stoisko wszystkich instytutów badawczych nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego i Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Można tu m.in. zapoznać się ze starymi odmianami roślin uprawnych, dowiedzieć się na czym polega proces tradycyjnego wędzenia, zapoznać się z etapami produkcji cukru, a pod mikroskopem poobserwować rozwój drożdży.

źródło: gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ