Maszyny i urządzenia w produkcji żywności – aspekt higieniczny
Podczas Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy usłyszymy o aspekcie higienicznym maszyn i urządzeń w produkcji żywności. Referat wygłosi dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. Politechnika Łódzka.

Dobrze zaprojektowane maszyny i urządzenia muszą zapewnić maksymalną ochronę produktu spożywczego. Powierzchnie stykające się z produktem powinny być łatwe do mycia i dezynfekcji, a tzw. „martwe” obszary, w których może wystąpić zanieczyszczenie fizyko-chemiczne lub mikrobiologiczne, muszą zostać wyeliminowane. Decydując o wymaganiach higienicznych dla konkretnej konstrukcji linii technologicznej czy samego urządzenia, projektant i producent sprzętu do przetwarzania żywności muszą uwzględnić nie tylko rodzaj procesu/procesów technologicznych, ale także możliwe zagrożenia związane z produkcją żywności. Ważne jest także opracowanie metod, które powinny wyeliminować lub zmniejszyć ryzyko występowania tych zagrożeń. Aby pomóc producentom sprzętu sprostać temu wyzwaniu, producenci żywności powinni nawiązać dialog z producentami sprzętu, by rozważyć m.in. planowane zastosowanie urządzenia, rodzaj przerabianego surowca, częstość czyszczenia i kontroli. Wykład dotyczyć będzie kwestii legislacyjnych, konstrukcyjnych a także doboru odpowiednich materiałów oraz ich połączeń. Ponadto omówione zostaną problemy związane z „drenażem” powierzchniowym, występowaniem „martwych przestrzeni” oraz montażem urządzeń kontrolno-pomiarowych.
k
k
k
k
Referat zostanie wygłoszony ok. godziny 12:00, podczas Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się 5-6.11.2019r. w Hotelu In Beetwen w Lublinie. Gospodarzem tegorocznej konferencji jest SM Spomlek.
g
g
g
Komentarze