Taryfy USA wpłyną na hiszpańskie owoce cytrusowe
Światowa Organizacja Handlu (WTO) oficjalnie zezwoliła na wzrost ceł amerykańskich na produkty europejskie o wartości 7,5 mld dolarów. Wspomniane taryfy mają wpływ na wspólnotowy rolny biznes spożywczy od 18 października bieżącego.
W związku z tym, od tej daty USA zwiększy cła o 25% na unijne produkty rolne. Dlatego też producenci i sprzedawcy owoców cytrusowych w Hiszpanii, skoncentrowani głównie w Walencji, byli przekonani, że pomarańcze i mandarynki nie zostały uwzględnione w ostatecznej liście produktów objętych działaniami odwetowymi ogłoszonymi przez USA. Jednak według rejestru federalnego ta lista produktów obejmuje nałożenie nowych ceł ad valorem na wartość 25%, co stanowiłoby straty rzędu około 5 mln dolarów.
W każdym razie eksport do kraju Ameryki Północnej, który dziesięć lat temu osiągnął prawie 80 tys. ton cytrusów, byłby poważnie zagrożony. W kampanii 2018/2019 Hiszpania wysłała 9,021 tys. ton klementynek, 7,068 tys. ton cytryn i 659 ton pomarańczy. W sumie kraj ten dostarczył 16,748 tys. ton owoców cytrusowych o wartości 20 mln dolarów.
Komentarze