Partner serwisu
21 listopada 2019

Obszar poświęcony organicznym cytrusom w Hiszpanii wzrósł o 16%

Kategoria: Aktualności

Popyt na hiszpańskie produkty ekologiczne jest wspierany przez sektor produkcyjny oraz supermarkety i restauracje.

Obszar poświęcony organicznym cytrusom w Hiszpanii wzrósł o 16%

Jeśli chodzi o owoce, sektor owoców cytrusowych odnotował znaczny wzrost areału przeznaczonego na produkcję ekologiczną. W rzeczywistości, obszar w całym kraju zwiększył się o 15,97% w 2018 r. z 12,087 tys. ha do 14,017 tys. ha.

Andaluzja odpowiadająca za 58% krajowej produkcji owoców cytrusowych, a daleko za nim region Walencji z 21,6% i Murcia z 17,71%. Pomarańcze są główną uprawą na 6 tys. ha produkcji ekologicznej, co stanowi 42,98% całości, a tuż za nim cytryny i limonki, których areał uprawy zwiększył się o 33% do 5,442 ha. Na niższej powierzchni znajdują się mandarynki i klementynki, bo na 2,204 tys. ha.
 
W Andaluzji produkcja pomarańczy stanowi ponad połowę obszaru przeznaczonego na organiczne owoce cytrusowe, tj. 56,25%, czyli 4,592 tys. ha. Warto również zauważyć, że w 2018 r. areał poświęcony organicznym cytrynom i limonkom w Andaluzji zwiększał się w tempie szybszym niż wynosi średnia w Hiszpanii. Nastąpił wzrost o 42,81%, co daje łączną powierzchnię 2,265 tys. ha. 
 
Tymczasem powierzchnia upraw organicznych mandarynek i klementynek, choć tylko nieznacznie, spadła o prawie 1% w 2018 r. w porównaniu z 2017 r., więc pozostała na poziomie 1,099 tys. ha.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ