Gwałtowny spadek europejskiej produkcji cytrusów
Niekorzystne warunki pogodowe były główną przyczyną spadku produkcji cytrusów w sezonie 2019/2020 w Hiszpanii i we Włoszech, dwóch największych producentów w UE.
W Hiszpanii obniżkę szacuje się na 19% w porównaniu z poprzednim sezonem do 6,1 mln ton, podczas gdy Włochy odnotowują 20% spadek do 2 mln ton.
W przypadku pomarańczy produkcja UE może osiągnąć 5,8 mln ton, a więc to o 10% mniej niż w sezonie 2018/2019. Jeśli chodzi o produkcję mandarynek, zmaleje ona o 17,7% do 2,6 mln ton. W przypadku pomarańczy spadek ocenia się na 13%, a w odniesieniu do mandarynek na 8%.
Przewiduje też obniżkę produkcji cytryny w tym sezonie o 12,6% mniejszy i wyniesie 1,4 mln ton. Produkcja grejpfrutów spadnie o 17,5%, do 89 tys. ton.
Komentarze