Partner serwisu
07 stycznia 2020

Spadek globalnej produkcji cukru o 8%

Kategoria: Aktualności

Jak wynika z danych USDA, globalna produkcja cukru w sezonie 2018/2019 osiągnie poziom niższy o 8% do 178,9 mln t.

Spadek globalnej produkcji cukru o 8%

Na kontyngent produkcji, przy zmniejszeniu światowego spożycia o 6 mln t w ujęciu roku, wpłynęła obniżka produkcji cukru w Brazylii o 24% do 29,5 mln t, gdzie spora część trzciny przeznaczona została do produkcji etanolu. Wśród pozostałych czołowych producentów cukru znajdują się Indie z 33,1 mln t, Tajlandia z 14,2 mln t, Unia Europejska z 18,2 mln t oraz Chiny z 10,6 mln ton.

Niemal 75% globalnej produkcji cukru pochodzi z trzciny uprawianej na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Z buraków cukrowych uprawianych w umiarkowanym klimacie wytwarza się tylko jedną czwartą cukru. Światowa konsumpcja cukru na osobę zmalała z 22,9 kg w 2017 r. do 22,6 kg w 2018 r.

Z kolei światowy wywóz cukru wyniósł w omawianym sezonie będzie mniejsza o 12% do 56,4 mln t, a przywóz o 6,7% do 51,1 mln t. Liderami w eksporcie cukru była Brazylia z 19,6 mln t i Tajlandia z 11,5 mln t, za to najwięcej cukru importowała Indonezja i Chiny - odpowiednio 4,9 mln t i 4,3 mln t.

Po zniesieniu unijnych regulacji na rynku cukru w 2017 r., ceny cukru charakteryzowały się silnym trendem zniżkowym. W Unii Europejskiej w analizowanym sezonie produkcja cukru obniżyła się o 15% do 18 mln ton. Do czołowych producentów cukru należy Francja z 5,4 mln t, Niemcy z 4,2 mln t oraz Polska z 2,2 mln t.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ