Europejscy konsumenci preferują mniejsze odmiany pomidorów
Komisja Europejska właśnie przedstawiła swoje prognozy na najbliższe dziesięć lat w zakresie produkcji pomidorów, tj. europejska produkcja przekroczy 16 mln ton, z czego 40% przeznacza się na świeże spożycie, a resztę na przetwarzanie.

Europejska produkcja świeżych pomidorów nie ulegnie poważnym zmianom, przy czym spodziewany jest spadek na poziomie o 0,3%. Będzie to wynikiem zmniejszenia areału i wydłużenia okresów produkcji.
Spożycie świeżych pomidorów pozostało praktycznie na tym samym poziomie w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Europejczycy konsumują 14 kg pomidorów na mieszkańca rocznie, przy czym liczba ta może zmaleć o 0,5% do 13,6 kg na mieszkańca rocznie.
Według badania konsumenci wolą coraz mniejsze pomidory. Małe formaty zyskują na popularności. Konsument jest skłonny zapłacić nawet większą cenę za ten rodzaj pomidorów i pomóc w ten sposób ograniczyć marnotrawienie żywności.
Jeśli chodzi o import, to 72% znajdujących na rynku europejskim pochodzi z Maroka, a 18% z Turcji. Prognozuje się, że przywóz ten wzrośnie o 0,4% rocznie.
Komentarze