UE zaimportowała o 4% więcej marokańskich owoców i warzyw
Według Eurostatu, unijny import owoców i warzyw z Maroka wzrósł o 4% w 2019 r. do 1,4 mln ton, podczas gdy Hiszpania sprowadziła ich więcej o 8% do 430,299 tys. ton.
UE zakupiła 859,095 tys. ton marokańskich warzyw, w tym pomidorów – więcej o 7% do 481,706 tys. ton. Tymczasem import owoców wyniósł 533,065 tys. ton, a najważniejszymi z nich były arbuzy i pomarańcze. W ciągu ostatnich pięciu lat przywóz warzyw marokańskich do UE wzrósł o 26%, a owoców o 53,6%.
W UE Hiszpania jest jednym z głównych rynków docelowych marokańskiego eksportu, pomimo nakładania się zbiorów i harmonogramów produkcji. W 2019 r. Hiszpania sprowadziła 263,37 tys. ton marokańskich warzyw, tj. o 10% więcej niż w 2018 r. Import owoców był wyższy o 4% do 162,939 tys. ton. W ciągu ostatnich pięciu lat hiszpański zakup warzyw z Maroka wzrósł o 62%, a owoców - o 126%.
Komentarze