Food truck a wymagania Inspekcji Sanitarnej
Dostosowanie mobilnej restauracji do wymogów Inspekcji Sanitarnej nie jest łatwiejsze niż przygotowanie restauracji. Jak się do tego zabrać? O czym nie można zapomnieć? Co prawda powierzchni w food trucku jest mniej niż w większości stacjonarnych kuchni, wymogi Sanepidu nie są wcale mniejsze. Szczegółowo opisane są w rozdziale II i III Rozporządzenia w sprawie higieny środków spożywczych.

Wymagania techniczne dotyczące food trucka
Wszystkie powierzchnie ścian, a także blaty i podłogi w samochodzie muszą być zmywalne i gładkie. Niezbędne jest tu więc zastosowanie materiałów trwałych i łatwo zmywalnych. Drewno może znaleźć się w food trucku, jednak nie może chłonąć wody, konieczna jest więc bieżąca konserwacja.
W food trucku musi być woda ciepła i zimna, a punkt do mycia musi być zorganizowany tak, by można było w nim myć i ręce i naczynia. W tego typu lokalu nie należy się spodziewać, że uda się zorganizować osobne miejsce do obierania i mycia warzyw. Podobnie jak w restauracji, w food trucku muszą być urządzenia chłodnicze posiadające termometry, a urządzenia grzewcze i okapy muszą być ułożone tak, by zminimalizować ryzyko wystąpienia niebezpiecznych sytuacji. I zupełnie tak samo jak w restauracjach, żywność w lodówkach musi być odpowiednio segregowana i opisana - z tym, że w food trucku będzie na to zwykle o wiele mniej miejsca.
Dużym wyzwaniem będzie zorganizowanie odpowiedniego miejsca na przechowywanie odpadów oraz gospodarowanie zużytymi tłuszczami, których zgodnie z przepisami nie można wylewać do ścieków. A to jeszcze nie wszystko, bo w samochodzie musi zmieścić się oddzielna powierzchnia na odzież i środki czystości.
Jak widać, elementów jest sporo, więc zdecydowanie warto podejść do sprawy profesjonalnie i podpisać umowę z osobą, która pomoże zorganizować przestrzeń w mobilnym lokalu.
Wyposażenie w food trucku
Wszystko, co potrzebne dla tzw. kategorii street food, znajdziemy w profesjonalnych sklepach i hurtowniach gastronomicznych. Zaopatrywanie się w miejscach takich jak HorecaPolska gwarantuje, że narzędzia i wyposażenie naszego baru będzie nie tylko zgodne z przepisami, ale również odpowiednio dla takiego lokalu wygodne.
HACCP w food trucku
W przypadku przygotowania księgi HACCP w tak wymagającym typie restauracji, jaką jest food truck, zawsze warto skierować swe kroki do specjalistów. Poradzą oni w jaki sposób dobrać odpowiednie miejsce na kosze na śmieci, jak rozwiązać problem z wyrzucaniem odpadów z surowego mięsa i innego typu żywności. Dokumentację warto stworzyć ze specjalistą. Pamiętajmy, że to nie tylko pomaga to sprawnie przejść kontrolę Sanepidu, ale jest gwarancją bezpieczeństwa serwowanych przez nas posiłków.
Komentarze