Zaostrzone kontrole dotyczące tureckich owoców cytrusowych importowanych do UE
Komisja Europejska (WE) umieściła tureckie owoce cytrusowe w wykazie żywności sprowadzanej z krajów trzecich, które zostaną poddane surowszym tymczasowym kontrolom przy wjeździe do Unii Europejskiej. Ta decyzja została podjęta po wykryciu pozostałości pestycydów w różnych partiach pomarańczy, mandarynek, klementynek i innych cytrusów.
Lista produktów podlegających surowszym kontrolom granicznym jest weryfikowana co sześć miesięcy. Zmiany są wprowadzane na podstawie najnowszych powiadomień o incydentach wykrytych przez system szybkiego ostrzegania o żywności i paszy (RASFF).
Oprócz pozostałości pestycydów jako zagrożenie dla zdrowia zgłasza się także obecność salmonelli, aflatoksyn, barwników, rodaminy B, ochratoksyny A, cyjanku i siarczynów.
Nasilenie kontroli urzędowych będzie miało również zastosowanie do następnych partii suszonych winogron i granatów tureckich, pakistańskich przypraw, fasoli kenijskiej, nasion sezamu z Sudanu i Ugandy oraz papryki papryki, ale z wyjątkiem słodkiej, z Indii i Pakistanu.
Nowa lista obejmuje także orzeszki ziemne z Boliwii, Egiptu, Ghany, Madagaskaru, Stanów Zjednoczonych i Chin, czarny pieprz z Brazylii, liście pietruszki z Wietnamu, szafran z Etiopii i liście curry z Indii.
KE postanowiła jednak ograniczyć kontrolę serbskich malin oraz moreli i cytryn w puszkach z Turcji, ponieważ stopień ogólnej zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa UE jest zadawalający.
Komentarze