Rodzinny obiad na co dzień i od święta!
Jesteśmy przyzwyczajeni, że głównie w niedziele i święta jadamy wspólnie. Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne! Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie! Brzmi nieźle? Zatem do dzieła!

Ryba nie tylko z rusztu
Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego oraz rosołu, powoli idzie już w odstawkę. Coraz częściej przekonujemy się do dań kuchni świata oraz do ryb. Takie propozycje obiadowe są smaczne i przede wszystkim zdrowe! To również świetna alternatywa dla tłustych i ciężkostrawnych mięs. Łosoś w towarzystwie koperku z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę.
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
• 2 porcje filetów z łososia
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu
• 1 ostra papryczka
• przyprawa do ryb
• 1 cytryna
• koperek
• sól
• pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
1. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrą papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
2. Porcję łososia ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej wysmarowanej Delmą Maślany smak 80% tłuszczu, oprósz przyprawą do ryb, odrobiną soli, posiekanym koperkiem i posyp pokrojoną papryczką.
3. Całość skrop sokiem z cytryny. Brzegi folii zawiń u góry nad rybą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. W tym czasie pomidorki umyj i natnij u góry.
4. Po 10 minutach pieczenia folię nad rybą odkryj, dołóż do ryby nacięte pomidorki i piecz jeszcze około 10 minut.
5. Przed podaniem połóż na gorącej rybie łyżeczkę Delmy Maślany smak.
Ale Meksyk
Rodzinny obiad nie musi być wcale nudny! Postawmy na smaczne dania w oryginalnym wydaniu oraz nietypowe połączenia składników. Kuchnia meksykańska z pewnością nie kojarzy nam się z łososiem, ale urozmaicenie ryby południowoamerykańskimi dodatkami sprawi, że poczujemy Meksyk na talerzu. Całość zawińmy w rulony z tortilli i delektujmy się smakiem, który pokocha cała rodzina!
Tortille z łososiem
Składniki:
• 4 tortille
• 300 g wędzonego łososia w plastrach
• 1 czerwona papryka
• 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
• 8 plastrów żółtego sera
• 250 g sera typu feta
• 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
Przygotowanie:
1. Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
3. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
4. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
5. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.
Chińskie danie bez wychodzenia z domu
Warzywne dodatki – czym byłby bez nich obiad? No właśnie – jesteśmy przyzwyczajeni, że każde danie obiadowe składa się głównego składnika oraz warzyw w rozmaitej postaci. A gdyby tak połączyć je w całość i uzyskać jeden pełnowartościowy posiłek? Dania inspirowane Azją sprawdzą się w takim przypadku idealnie! Czasem przygotowania oraz niskim poziomem skomplikowania dorównują tradycyjnym daniom jednogarnkowym, a smakiem przywodzą na myśl Daleki Wschód! Sięgnijmy po orientalne składniki i przygotujmy dla rodziny danie chińskie.
Kurczak z warzywami po chińsku
Składniki:
• 2 podwójne piersi z kurczaka
• słodka papryka w proszku
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu
• sos sojowy
• 1 puszka ananasa w syropie
• 1 czerwona papryka
• 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżki octu winnego
• sól, cukier, ostra papryka
• 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój na nieduże kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
2. Ananasa odsącz z syropu (syrop zachowaj) i pokrój w małe kawałki.
3. Zamarynowane w sosie sojowym mięso oprósz słodką papryką. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak, włóż mięso i krótko podsmaż z każdej strony, przełóż do miseczki.
4. Na tym samym tłuszczu podsmaż mieszankę chińską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodaj mięso i kawałki ananasa.
5. W kubku wymieszaj dokładnie syrop ananasowy, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Całość wlej na patelnię do warzyw i mięsa, chwilę podduś, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i ostrą papryką.
6. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj ciągle mieszając. Podawaj z ryżem.
Komentarze